“Wie heeft er wel eens iets met digitale beeldbewerking van filmpjes gedaan?” Heel wat handen gingen gisteravond omhoog in het BeamLab. Logisch, want een groot deel van het publiek bestaat hier uit videokunstenaars, vj’s en andere spelers met beeld en geluid. “Wie heeft er wel eens oude filmpjes gebruikt, echte film dus die eerst nog ingescand moest worden?” Veel minder handen. “En wie is er wel eens naar het Filmmuseum gegaan voor oude beelden uit het begin van de vorige eeuw?” E√©n hand.

Dat laatste kan snel veranderen, want het Filmmuseum, het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst en Eboman gaven hier de aftrap voor Celluloid Remix, een online remix-wedstrijd met filmbeelden uit het begin van de Nederlandse filmgeschiedenis. 21 fragmenten uit de collectie van het Filmmuseum zijn hiertoe online gezet en vrij te downloaden om te remixen tot een nieuwe korte film met een eigen soundtrack. Het thema is Modern Times. De winnaars worden in september bekendgemaakt op het Nederlands Filmfestival.

De in een wit pak met sensoren gestoken mediakunstenaar en performer Eboman gaf alvast een demonstratie met een eigen montage van het beeldmateriaal, die hij ter plekke weer kon be√Įnvloeden en vervormen door zich als een danser te bewegen. De minimalistisch werkende vj Rachel de Boer liet de filmpjes liever zoals ze zijn, iemand in de zaal noemde het ‘opleuken’, maar dat vond Eboman weer gezeur, en uit andere reacties bleek wel dat samplen en recyclen van bewegend beeld een inspirerende vorm van expressie is.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Alles over Celluloid Remix, inclusief het te downloaden beeldmateriaal, is te vinden op www.celluloidremix.nl