De Franse impressionist Paul Cezanne maakte zijn eerste schilderij van Mont Sainte-Victoire als een protestactie tegen een nieuwe spoorlijn door zijn geliefde streek. Nu wordt dat in vele tientallen doeken bejubelde landschap opnieuw bedreigd door alweer een trein: de TGV Sud-Est. Boeren en kunstliefhebbers in Zuid Frankrijk protesteren, maar onder het bewind Sarkozy, dat weinig op heeft met kunst en intelligentia, zal de crisisbestrijdende spoorlijn er toch komen.

In Frankrijk is men altijd erg voor nieuwe dingen. De tolwegen konden dankzij de leegte van het platteland en de doortastende trots van regionale overheden zodanig worden aangelegd dat erop rijden een esthetische belevenis is. Ze zijn dus, net als de TGV, dwars door hartverscheurend mooie landschappen aangelegd, flitsen langs pittoreske, verlaten dorpjes en snijden boeren af van waterbronnen die hun familie al eeuwen in gebruik had.

Natuur verliest, kortom, zijn waarde als je er zoveel van hebt als de Fransen. En wie met de trein van Brussel naar Nice wil reizen ontdekt dat hij in vierenhalf uur in Marseille staat, maar dan nog drie uur door moet boemelen naar buurstad Nice. Met de nieuwe TGV zal dat worden teruggebracht tot een klein uurtje.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Vooruitgang is niet te stuiten, zeker niet in Frankrijk…

Bron: The Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2009/apr/12/railway-cezanne-mont-sainte-victoire