“Gelukkig beschikt Gauguin niet over machinegeweren of ander dodelijk oorlogstuig” Iets in die geest heeft Theo, de broer van schilder Vincent van Gogh, ooit geschreven in één van zijn brieven aan de schilder. Hij suggereerde daarmee dat de rivaliteit tussen de schilders Gauguin en Van Gogh soms wat ver ging. Twee Hamburgse kunsthistorici  beweren nu definitief bewijs te hebben gevonden voor het ooit geopperde en weer verworpen verworpen idee dat Gauguin 117 jaar geleden in een uit de hand gelopen vriendentwist het oor van Vincent van Gogh heeft afgesneden.

In het boek Van Gogh’s Ear: Paul Gauguin and the Pact of Silence, beschrijven Hans Kaufmann end Rita Wildegan hoe de bestaande theorie, waarin Van Gogh in een vlaag van verstandsverbijstering en verdriet over het vertrek van Gauguin zijn eigen oor afsnijdt, vol zit met ongerijmdheden en inconsequenties. Deze ontdekten zij in een 10 jaar durend onderzoek naar getuigenissen en politierapporten over de daad.Voor wie meer wil weten: de website van de Britse krant The Guardian heeft de details.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login