“Waar komen we vandaan? Wat onderscheidt ons van de dieren? Antropologen en biologen zoeken de verklaring in onze evolutionaire geschiedenis. Na vele decennia waarin een bevredigend antwoord op zich liet wachten, biedt dit boek een even verrassende als overtuigende verklaring voor het ontstaan van de mens, zo’n twee miljoen jaar geleden.”

Zo begint het opgewonden persbericht dat uitgeverij Nieuw Amsterdam dezer dagen rondstuurde als aankondiging van het boek Koken – over de oorsprong van de mens van Harvard-professor Richard Wrangham http://tiny.cc/j9hyX

Het leren beheersen van vuur en vooral het koken van voedsel boden volgens Wrangham onze voorouders ongekende voordelen: een veiliger leven op de grond en voedzamer voedsel. Een fundamentele verandering van de anatomie en de hersenen was het gevolg. Het leven rond een kampvuur, het verzamelen van voedsel en het bereiden ervan, maakten de mens echter ook kwetsbaar. Een nieuwe sociale structuur was het gevolg: het huishouden.

Het inzicht dat door de beheersing van vuur en het koken van voedsel apen mensen werden, biedt een interessant perspectief op het ontstaan van onze soort en van onze beschaving. Maar hoe nieuw is dat inzicht eigenlijk? Bijna twintig jaar geleden betoogde de Nederlandse socioloog Joop Goudsblom hetzelfde al in zijn even geleerde als leesbare boek Vuur en Beschaving http://tiny.cc/TOeNn Maar op Harvard lezen ze natuurlijk geen Nederlands, en op de PR-afdeling van Nieuw Amsterdam kennelijk ook niet. Jammer, want anders hadden ze als toegift bij Goudsblom ook nog eens kunnen lezen welke rol het vuur verder heeft gespeeld in de ontwikkeling van onze cultuur.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login