Dat het met nieuws kon, wisten we al. Het begin van de tweede wereldoorlog kan keurig binnen 140 tekens worden samengevat: OMG Hitler invades Poland allies declare war. Maar zou het ook lukken met opera? Het lijkt bijna onmogelijk, maar het is gelukt. Neem de kernachtige samenvatting van Bauwbaard’s Burcht, de enige opera van de Hongaar Bela Bartok, gemaakt door twitteraar @wordsmusic : – Here’s my castle. Are you afraid? No, I’m going to open all those damn doors! Are you afraid? No, let me in! Who’s that? Oh shit. 

Wordsmusic postte deze 140 tekens tellende samenvatting op twitter met de ‘hashtag’ #operaplot. Initiatiefneemster van de wedstrijd, Miss Mussel, ofwel de Canadese klassieke muziek-critica Marcia Adair, verzamelde alle inzendingen op twitter door te zoeken op diezelfde ‘hashtag’. Hoofdprijs was een boekenbon van 20 dollar. Genoeg twitteraars voelden zich geroepen om hun favoriete opera samen te vatten. De resultaten zijn hier te bekijken.

Inmiddels is ook uitgeverij Penguin Books in Engeland met een soortgelijk initiatief begonnen. Hun oproep voor twittersamenvattingen leverde al een paar leuke op, waaronder deze van Nabokovs Lolita: girl grows up, man doesn’t.

Dusss:
Ons volledig bewust van de onoriginaliteit van ons idee openen we hier dan ook maar een Nederlandse variant van #operaplot. Iedere twitteraar mag een oorspronkelijk Nederlands boek samenvatten in de bekende 140 tekens, mits voorzien van ‘hashtag’ #boekkort, en de begrijpelijk afgekorte titel. Het Cultureel Persbureau reikt een boekenbon van 20 euro uit aan de leukste, en natuurlijk ook beste inzending, die we vóór Hemelvaart met Twittersearch vinden. 

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Hier gaan we spijt van krijgen…

2 REACTIES

  1. Hallo Miriam, Je mag zo vaaak inzenden als je wilt. heb je eenmaal gewonnen, is het natuurlijk even afgelopen. Maar keep ’em coming…

  2. Leuk idee.Ik heb mijn eerste #boekkort getweet. Hoe vaak mag je meedoen? Achter me staat een boekenkast met een paar honderd boeken…

Comments are closed.