Op woensdag 13 mei organiseert WOMEN Inc. een discussiebijeenkomst over het literaire debuut Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje. Onder leiding van journaliste Gülden Ilmaz licht Vuijsje zijn boek toe en gaat hij in gesprek met onder andere Anousha Nzume, Clark Accord en Gloria Wekker over de manier waarop hij in zijn boek zwarte vrouwen portretteert.

In de samenvatting van WOMEN Inc. onderneemt Vuijsje’s hoofdpersoon David in Alleen maar nette mensen “een zoektocht naar de intellectuele negerin”. “Op zijn pad komt hij verschillende zwarte vrouwen tegen, die stuk voor stuk “sexy en wellustig zijn en te nemen voor een paar tientjes. Onder literaire vlag schetst Vuijsje (…) een archetypisch beeld van zwarte vrouwen dat door sommigen als stereotype, stigmatiserend, karikaturaal en zelfs discriminerend wordt ervaren.”

Alleen maar nette mensen werd bekroond met de Belgische literatuurprijs De Gouden Uil, met als jurycommentaar dat Vuijsje’s stijl “swingt als een Afrikaanse tiet”. Het was ook genomineerd voor de Libris Literatuurpijs, maar die ging naar Godverdomse dagen op een godverdomse bol van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst (die weer heel andere hobby’s heeft).

Moet een schrijver verantwoordelijkheid dragen voor de maatschappelijke consequenties die zijn schrijven heeft?En is er in de media ook voldoende ruimte voor de tegengeluiden die zijn boek oproept? Vragen die WOMEN Inc. beantwoord probeert te krijgen op woensdag 13 mei van 19:30 tot 21:30 uur in Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam. Het geheel wordt opgevrolijkt met een muzikaal optreden van Michelle David, met begeleiding van Orville Breeveld.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login