Door Ingrid van Frankenhuyzen
 
Vanochtend is choreografe Pina Bausch overleden. Haar gezelschap Tanztheater Wuppertal in Duitsland maakte dat vandaag bekend. Vijf dagen nadat er kanker bij haar was geconstateerd, stierf Bausch onverwacht snel.

Pina Bausch heeft de wereld van het danstheater definitief veranderd. Met voorstellingen als Café Müller (1978) en Kontakthof uit hetzelfde jaar, bracht Bausch allerlei maatschappelijke vraagstukken de wereld van de dans binnen. De relatie tussen de seksen werd dansant uitgevochten in agressie en tederheid, verbaal geweld en liefkozingen, verstilde melancholie en fysieke uitputtingsslagen. Veel toeschouwers vonden al dat theatrale geweld maar ook de tragikomedie destijds een schande.  In navolging van haar leermeester Kurt Jooss, een van de grondleggers van de expressionistische dans, bleef de dans niet beperkt tot beweging. Bausch liet haar dansers improviseren, acteren en schreeuwen. Dansers werden niet langer geselecteerd op hun fraaie lichamen maar op hun persoonlijkheid. Ze introduceerde ook de collagetechniek in de dans.

De ongepolijste stijl van Bausch had grote invloed, vooral ook in Nederland. In 1982 maakte ze in samenwerking met het Holland Festival de voorstelling Walzer. In 2003 was in datzelfde festival de voorstelling Kontakthof weer te zien, ditmaal met een bejaarde cast van amateurdansers.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Arthur Rosenfeld, artistiek leider bij Meekers Uitgesproken dans in Rotterdam, was van 1978 tot 1986 aan het gezelschap van Bausch verbonden. “Ik droom tot op de dag van vandaag over haar. Alsof ik nog steeds bij haar gezelschap dans. Toen ik auditie deed -nog voor ze haar gezelschap had- was ze ongeveer 31. Ze zei na afloop, kom we gaan koffie drinken. Ze keek me in mijn ogen. Ik dacht nog, wat is er met deze vrouw. Probeerde ze me te charmeren? Ik kan het niet anders omschrijven dan dat er een mysterieuze verbintenis was. Een weten. Ik was jong. Zij was jong. Maar die blik in haar ogen vertelde me dat ze heel goed wist dat wat ze aan het doen was, belangrijk zou gaan worden. Als ik me Pina herinner, dan is het haar gezicht, die mysterieuze blik.”

Pina Bausch was getrouwd met de Nederlandse decorontwerper Rolf Borzik die in 1980 stierf. Later trouwde ze met de Chileense dichter en hoogleraar Ronald Kay met wie ze een zoon kreeg.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Vorig artikelWil Bruno niet voor verrassingen komen te staan?
Volgend artikelDansen in de kelders van poptempel Paradiso
Ingrid van Frankenhuyzen
Ingrid van Frankenhuyzen werkte 11 jaar als journalist (tot 2009) voor NRC Handelsblad. Jarenlang werkte ze bij de radio (NCRV, KRO, NPS) voor zowel kunst- als actualiteitenprogramma’s op Radio 1 als Hier en Nu Achtergronden, Het Geding, Formule 1 en Kunststof. Ze was redacteur, presentator, verslaggever, schrijver en regisseerde documentaires en hoorspelen (als de Odysseia met Ton Lutz). In Frankfurt was ze betrokken bij een groot aantal projecten van de Hessischer Rundfunk. In 2000-2002 was ze commissielid bij de Raad voor Cultuur. Bij de televisie (KRO, NCRV, IDTV) maakte ze programma’s en series over maatschappelijk verantwoord ondernemen, politiek, psychologie, kunst en milieu. Ook schreef ze een (juridisch) handboek: Scheiden voor beginners; De echtscheidingsgids van A tot Z. Ingrid is directeur van Communisenso. Vele Europese en landelijke politici, wethouders en raadsleden, (overheids)managers en CEO’s leerde ze de kneepjes van het communicatievak. Ze is specialist in (online) crisiscommunicatie. Ingrid van Frankenhuyzen is ook artistiek directeur en regisseur van Stichting Zeeproducties c.q. Oh Die Zee / Oh The Sea, dat Oerol-achtige projecten ontwikkelt. Zie www.ohdiezee.nl

2 REACTIES

  1. I want to by the music or dvd with the music from Pina Bausch . like Walzer and Sweet Mambo creation, etc etc

Comments are closed.