De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) heeft gekozen. De Prijs van de Kritiek 2009 gaat naar De gastprogrammering van Het Muziektheater, en met name naar directeur Pieter Hofman. Dat maakte KNT-voorzitter Hein Janssen op 20 juni tijdens de afsluiting van een internationaal criticicongres op het Holland Festival bekend. De prijs, een bronzen beeld, wordt op een nader te bepalen moment uitgereikt. 

Uit het juryverslag: De Gastprogrammering van Het Muziektheater in Amsterdam heeft ruim 25 jaar een indrukwekkend en gevarieerd aantal gezelschappen op het podium gebracht. Het waren producties van internationale faam zoals het Bolshoi Ballet, de Merce Cunningham Dance Company, het Kirov Ballet, de Martha Graham Company, het Ballett Frankfurt, The Royal Ballet, het Philip Glass ensemble, producties van Robert Wilson, het Berliner Ensemble of het Hanke/Weiss gezelschap. Maar ook waren het producties van hier nog nauwelijks bekende dans- en muziektheatergroepen uit de hele wereld. 

Het mogelijk maken van optredens in Het Muziektheater is een uiterst gecompliceerde zaak gezien de reeds seizoenen van te voren onwrikbaar vastgelegde voorstellings- en repetitie-periodes van de vaste bespelers van Het Muziektheater: Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera. Ook de financiële beperkingen van het budget en de zaalcapaciteit vragen behalve visie en kundigheid ook extra inventiviteit, vasthoudendheid en enthousiasme.

Directeur van de Gastprogrammering Pieter Hofman heeft blijk gegeven van dat alles een meer dan gewone dosis te bezitten. De door hem gekozen voorstellingen waren misschien niet altijd voor iedereen even prikkelend, inspirerend, of vernieuwend, maar ze gaven altijd een duidelijk en fascinerend beeld van waar men zich elders in de wereld op theatergebied mee bezig hield.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login