Door Wijbrand Schaap

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Shakespeare kan niet zonder bijgeloof. Wie de titel van zijn tragedie Macbeth buiten het theater ijdel gebruikt, roept onheil over zich af. Dat is een reden voor toneelmensen om altijd over Het Schotse Stuk te speken. Aan het spelen van De Storm (The Tempest), Shakespeare’s laatste grote stuk, waren tot nu toe geen wonderen of onheilstijdingen verbonden. Sinds de première, gisteren in het Openluchttheater van het Amsterdamse Bos, moeten we dat idee misschien gaan bijstellen.
 
Theater in openlucht moet het hebben van de sfeer en van de verrassingen die de onvoorspelbare natuur uitdeelt. Het Openluchttheater in het Amsterdamse Bos kan er al 25 jaar over meepraten, want de verrassingen van de natuur zijn niet altijd kadootjes.
 
Was de menselijke natuur al getemd door een overeenkomst met hoofdsponsor Schiphol, waardoor de vluchten over het theater naar en van de Buitenveldertbaan na half tien stoppen, het weer blijkt al jaren een onvoorspelbare factor. Een paar verregende juli- en augustusmaanden brachten het theater financiële rampspoed. Nu het voortbestaan dankzij een flinke subsidie is veiliggesteld, wilde het Bostheater de weergoden vóór zijn door al in juni in première te gaan, want in voorgaande jaren was het steevast in juni schitterend weer.
 
De dinsdag voor de wegens slecht weer een week uitgestelde première leek het nog mee te zitten. Een enorm hogedrukgebied beloofde zich precies boven de Amsterdamse Bosbaan te vestigen, en had volgens het KNMI voor zeker een maand gereserveerd. Maar bij de première ging het toch regenen, al had het moment waarop de eerste dikke druppels op de voorstelling neerdaalden, niet beter gekozen kunnen zijn. Precies toen Prospero, de tovenaar die heerst over het mysterieuze eiland waarop De Storm zich afspeelt, besluit om zijn tovenaarskunst te beëindigen, begon de regen. Zijn tekst ‘Het spel is uit’, nog altijd een slecht gekozen vertaling van het veel mooier klinkende ‘our revels now are ended’, kreeg een lading die direct een brug sloeg tussen de spelers en de toeschouwers die op de tribune de dekens over hun hoofden trokken. Zo hield iedereen het het laatste half uur vol, terwijl de regen soms best hard tekeer ging.
 
Zulke kadootjes heeft het gezelschap onder leiding van regisseur Frances Sanders dit keer wel nodig. Want hoe aanstekelijk de spelers zich ook inzetten, Shakespeare’s intrigerende zwanenzang leent zich slecht voor een zo immense buitenlocatie als het Amsterdamse Bostheater. Natuurlijk is er alle aanleiding voor spektakel, en daarmee zit het ook deze keer wel snor. De openingsscène, waarin de schipbreuk wordt verbeeld van het Milanese vorstenhuis dat eerder Prospero naar zijn eiland verdreef, is heel vindingrijk opgelost. Het decor van Stans Lutz is hoe dan ook prachtig en zanger Bart Rijnink maakt van de rol van de ondeugende luchtgeest Ariël iets schitterends. Daartussendoor moet er in dit stuk echter heel veel uitgelegd worden, en in die teksten zit ook veel van de diepere betekenis verborgen, die wetenschappers en theatermakers al eeuwen bezighoudt. Die monologen zijn het zwakke punt in deze voorstelling, omdat ze op luide toon geschreeuwd moeten worden, en niet subtiel en rijk van toon al hun nuances prijs kunnen geven.
 
Is dat erg? Er sneuvelt immers altijd wel een betekenislaagje of wat in het Openluchttheater van het Amsterdamse Bos. Daarom valt de schade ook dit keer mee, al worden de soms langdradige passages nog niet volledig gecompenseerd door stevig spektakel en humor in de lichtere scènes. Maar in het bos hebben ze nog twee maanden de tijd om daar meer schwung in te brengen En dat weer, dat komt wel goed.
 
Gezien: première op 17 juni 2009. Inlichtingen: www.bostheater.nl

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login