Door Maartje den Breejen

“Het is ook weer niet zo dat we K3 de markt uitdrukken, maar we hebben wel een snel groeiend jong publiek,” zegt Laurens Priem (26), gitarist van de Wicked Jazz Sounds Band. “We hebben een gemêleerd publiek,” zegt zangeres Berenice van Leer (29). “Laatst stonden we te spelen op een festival in Arnhem. Twee jongens van een jaar of achttien, kenden onze hele cd uit hun hoofd, zo bleek. Een ouder echtpaar van rond de zestig kocht na afloop van het concert een Wicked Jazz Sounds Band-T-shirt.” “Ik heb laatst handtekeningen uitgedeeld,” zegt toetsenist Gilian Baracs (30), “Dat voelde lekker rock ’n roll.”

De drie leden van de elf-koppige Wicked Jazz Sounds Band hebben alle reden tot vrolijkheid, vertellen ze in het Wicked Jazz-kantoor op steenworp afstand van de Kalverstraat en het Spui. Toen de kranten vol werden geschreven over de ernst van de economische crisis en de zege van Barack Obama, brachten de Wicked Jazz Sounders hun optimistische dansplaat The Biggest Sin uit, waarbij de titel verwijst naar hun anti-purisme. Want ja, ze zijn bijna alle elf aan het conservatorium opgeleid als jazzmuzikant, maar ze houden ook van Earth, Wind & Fire en van The Prodigy, Stevie Wonder, The Neptunes, D’Angelo en house.

Succes bleef niet uit. De cd stond bij Bol.com in de top tien, kreeg een speciale vermelding op I-Tunes, en inmiddels staan ze op alle festivals en clubs, die er toe doen. En dat terwijl het woord ‘jazz’ in hun bandnaam voorkomt. Hoewel dat ook weer niets zegt, want het woord ‘jazz’ is in. Er is tegenwoordig zelfs een appel met de naam ‘jazz’.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

“Ja!,” roepen Baracs en Priem in koor, “die hebben wij heel veel gegeten tijdens het produceren van de cd. Daardoor is-ie zo vet swingend geworden.”

Er was geen vooropgezet plan bij de formatie van de band. De elf leden zagen elkaar bijna wekelijks op de Wicked Jazz Sounds-avonden in de Sugar Factory. Die avonden zijn zeven jaar geleden geïnitieerd door Phil Horneman en Manne van der Zee en bestaan eruit dat een dj samen met een vaste poul van muzikanten de dansvloer in beweging zet. Priem: “Zoals mensen op kantoor een vrijdagmiddagborrel hebben, zo hebben wij op zondag de Wicked Jazz Sounds clubnacht. Daar kunnen we na week hard werken lekker jammen met ons instrument in de ene hand en een biertje in de andere.” Tijdens die avonden kwamen Priem en Baracs op het idee wat meer afgeronde liedjes te gaan schrijven. Binnen de kortste keren sloten de overige vaste Wicked Jazz Sounders zich bij hen aan, ontstond er een band met drie zangers, blazers en een ritmesectie, was er genoeg materiaal voor een cd en konden ze de studio in.

Alle elf leden hadden inspraak over het eindresultaat. Op het podium neemt Priem de rol van bandleider op zich, omdat toch iemand de boel een beetje in het gareel moet houden, maar verder is de Wicked Jazz Sounds Band een door en door democratisch collectief. “Vindt je het gek dat we twee jaar over het maken van de cd hebben gedaan?,” zegt Van Leer met een lach. De band kent wel een aantal spelregels waar iedereen zich aan moet houden: “Geen freejazz. Soleren mag, maar binnen vast de vast omlijnde structuur van een liedje. Niet van blad spelen om de spontaniteit niet te vermorzelen. En lol hebben.” “Nou ja,” corrigeert Priem, “Lol hebben is niet verplicht.” Van Leer: “Nee, dan is er geen lol meer aan.”

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

The Wicked Jazz Sounds Band speelt morgen in Paradiso.
Voor meer informatie en tourinformatie:
www.wickedjazzsoundsband.com