Op 4 juli opent poptempel Paradiso tijdens het Julidans-festival in Amsterdam, de deuren voor multimediale performances en dans. Wie wil kan zelf tot aan het ochtendgloren meedansen maar kijken kan ook in het programma I like to watch too.

Ergens in de ‘krochten’ van Paradiso zal een naakte dikke man een verrassingsact doen. Hij heeft niet bepaald het ragfijne lichaam van een danser maar dat is juist waar Fransman Olivier Dubois, ex-danser bij onder meer Jan Fabre, graag de draak mee steekt: zijn meebewegende speklaag. Wat hij dan gaat doen blijft in zijn solo Pour tout le monde een verrassing, want het programma I like to watch too moet een avontuur blijven. Zegt Suzy Blok, de artistiek leider. De avond en nacht moeten een spannend feestje zijn, ‘je moet overspoeld worden’.

Toeschouwers en aspirant-deelnemers lopen vanaf 21.00 uur ‘s avonds al dan niet begeleid door de zes gastheren en -vrouwen, door Paradiso. Vaste routes zijn er niet. In de ene ruimte wordt een duet gedanst, maar om één uur ‘s nachts bijvoorbeeld begint in de grote zaal een videoperformance-installatie met een vj. “Performance is een wat vaag begrip maar in I like to watch too gaat het om de crossovers, de kruisbestuiving tussen muziek, installaties en dans”, legt Blok uit. “Soms kun je het zelfs geen dans meer noemen want in die grote zaal bijvoorbeeld kun je als toeschouwer meedansen en stuur je al bewegend via camera’s en computersensoren het videoscherm aan. In de kelder kun je weer naar een installatie waar je slechts in je eentje naar binnen mag”.

De deuren gaan nooit op slot, iedereen is vrij om rond te lopen en naar andere ruimtes te gaan om een van de in totaal 15 acts en ‘pop ups’ te zien. De performances zijn gemaakt door in Nederland werkende maar ook buitenlandse choreografen. Uit Tilburg komt bijvoorbeeld het ‘punkdans’-gezelschap T.R.A.S.H. en uit Zwitserland Alexandra Bachzetsis. Aanvankelijk zou zij een solo doen waarin de fitnessvideo’s van Jane Fonda op de hak genomen worden maar het toeval wilde dat Bachzetsis zwanger raakte. Nu stuurt ze ene delegatie van 14 Rietveld Aacademie-studenten die een discovoorstelling maakten.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Verbindend element is aldus Suzy Blok het thema lichaam. Het dansende lichaam, of het nu van de performers of toeschouwer is. “I like to watch too laat het poppubliek de dans in een nieuwe context zien. Terwijl het traditionele danspubliek op een feestelijke manier uit het rode pluche kan komen. Mijn ideaal is dat ze elkaar ontmoeten in Paradiso. Dansend tot diep in de nacht in een spannende omgeving”.

I like to watch too begint op 4 juli om 21.00 uur in Paradiso Amsterdam en gaat door tot vijf uur ‘s nachts. Inl: www.julidans.nl of www.iliketowatchtoo.nl

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login