Door Leo Bankersen

Ze zijn twee meter lang, ze hebben gele ogen en een staart en ze zijn volgens een van de aarde afkomstige commando die deze vreemd gekleurde bewoners van de planeet Pandora onder duim moet houden “damn hard to kill.” Verder lijken ze tamelijk veel op mensen. Ze vechten weliswaar met pijl en boog, maar zijn in moreel opzicht superieur. Ze bevolken de fantasiewereld die James Cameron bedacht voor zijn nieuwe superproductie Avatar. Uiteraard in 3D.

Nu al gaat het gerucht dat de productiekosten van deze eerste grote Cameron-film na Titanic (1997) de 300 miljoen dollar gaan overschrijden. Als de film op 17 december in première gaat moet er veel publiek komen. Om de mond-tot-mondreclame op gang te helpen zijn er wereldwijd in geselecteerde 3D-bioscopen ‘exclusieve’ voorvertoningen georganiseerd van een showreel met fragmenten – eigenlijk gewoon een lange trailer van 15 minuten.

In de promotie wordt er alles aan gedaan om te suggereren dat het uniek en revolutionair is wat we te zien krijgen, al heeft Cameron zelf al eens geopperd dat sommige verwachtingen misschien te hoog gespannen zijn. Was het revolutionair en nieuw wat vrijdag in Utopolis, Almere, te zien was?

Tja, het is wéér een nieuwe fantasiewereld, met veel gevechten in een in tamelijk exotische kleuren uitgevoerde fantasiejungle met veelsoortige fantasiemonsters. Gevreesd moet worden dat het verhaal, voor zover op grond van het vertoonde valt op te maken, toch niet zo meeslepend gaat worden als Titanic. Jurassic Park ontmoet Star Wars met een vleugje Dances With Wolves.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Aan de andere kant viel bij aanwezige fanboys veel enthousiasme te beluisteren, wat dan vooral het realistische karakter van de avatars en aliens betreft. Het voelt toch een beetje alsof je een historische drama alleen bewondert om de fraaie kostuums.

Maar het is waar, wie dol is op vreemde werelden krijgt veel waar voor zijn en misschien ook haar geld. Dat vooral dankzij de in de computer gecreeerde wezens waar met behulp van de techniek die performance capture heet een echte acteur in is gestopt. In films als The Polar Express en Beowulf zag dat er nog beroerd uit. Cameron lijkt het nu goed in de vingers te hebben. Maar de creaties van Gollum en Brad Pitt als bejaarde waren ook al heel geslaagd. Echt nieuw is voornamelijk het feit dat Cameron tientallen van dergelijke figuren heeft rondlopen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

En dan 3D. Een fantasiewereld in 3D lijkt een goed idee, maar ook hier is Avatar al een beetje door de razendsnelle ontwikkelingen ingehaald. Een nieuwe visie op 3D-gebruik valt op grond van het vertoonde niet te verwachten. De getoonde clips betroffen voornamelijk uitbundige actietaferelen, en of dat nu de scènes zijn waarbij 3D het best tot zijn recht komt is iets waarover je van mening kan verschillen. Op 17 december weten we meer.