Door Wijbrand Schaap

Soms staan de beste theatermakers in de keuken. Op festival Boulevard in Den Bosch kan het gebeuren dat je bekende gezichten uit het jeugdtheater in de bediening tegenkomt, en de zwarte brigade in een restaurant vaardig geleid wordt door iemand die eigenlijk theaterregisseur is. Het ooit roemruchte Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Teneeter is na een roemloze aftocht uit het gesubsidieerde bestel in 2000 omgetoverd tot een uitstekend Italiaans cateringbedrijfje: Altravolta. Voormalig zakelijk leider Trees van Dijk regeert de keuken en artistiek leider Rinus Knobel regisseert de bediening. Hun Vitello Tonnato is goddelijk en de spaghetti met truffel en spek is een omreis waard.


La pianiste – Bande annonce FR
Geüpload door _Caprice_. – Zeer recente afleveringen en TV shows, online.


Er is dus leven buiten het theater, en alleen daarom is Festival Boulevard al leuk. Zeker wanneer op een dag alle voorstellingen die je hebt geboekt een beetje tegenvallen. Het stuk ‘Alfa’, bijvoorbeeld. Het nieuwe Brabantse gezelschap Hotel Witlox bewerkte voor dit ouderwetse stukje ‘Poëzie Hardop’ Het Boek Alfa, een werk uit 1963 van de Vlaamse schrijver Ivo Michiels. Een typisch boekenlijst-boek voor scholieren: niet te dik en lange tijd zo hermetisch bevonden dat de leraar Nederlands ‘interessant in de verte staren’ al goedkeurde als uitleg van de betekenis van het werk.

Regisseur Hans van den Boom van het Haagse Jeugdtheaterhuis Stella heeft de tekstbewerking door Herman van de Wijdeven ook precies zo geregisseerd. Luid psalmodiërend draagt een acteur de tekst voor, gespannen voor zich uit starend en met veel gevoel voor kerkelijk dreunen. Dit alles wordt begeleid door een pianiste die zo uit de gelijknamige horrorfilm van Haneke is gestapt. Zo ontstaat iets heel erg mooispelerigs, dat met zijn vijftig minuten toch nog net iets te lang duurt om de toeschouwer betrokken te houden.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Aandoenlijk is het project Gitanes Ultra Light van Judka theatermakers. Op een uiterst sfeervolle locatie aan de rafelrand van Den Bosch is een zigeunerkampje opgezet. Tussen brandende kampvuren en gammele woonwagens vertellen de acteurs, waaronder enkele oudgedienden als Katenka Woudenberg, over zigeuners en hun bedreigde cultuur. Het gezelschap dat documentair theater zegt te maken verliest zich echter teveel in details. Research is goed, maar in een stuk van een krap uur kun je niet alle kanten van een geschiedenis laten zien. De voorstelling strandt dan ook in goede bedoelingen. De wijn die gul aan de toeschouwers wordt uitgedeeld is slappe Lambrusco uit grote anderhalveliterflessen. Iets wat Rinus Knobel van Teneeter in zijn nieuwe rol als restaurateur zijn klanten nooit zou durven inschenken.

Eenmaal terug op De Parade, het Bossche plein waar zich het restauratieve festivalhart bevindt, kun je dan altijd nog genieten van het pretentieloze soort kermistheater dat ooit de kracht was van het rondreizende festival dat ook Parade heet. In een zeecontainer kun je live een animatiefilm meemaken, en dat is vooral leuk, maar meer ook niet. Veelbelovend is het ultrakorte monologenprogramma van Solotwo. Jonge acteurs met ultrakorte monoloogjes voor een euro. Geheel in lijn met de nieuwe economie staat dit programma echter niet op zichzelf: het is een teaser voor het echte product van Solotwo: voorstellingen die je voor een paar honderd euro in je eigen huiskamer kunt laten opvoeren. Of in je keuken, als die groot genoeg is.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Festival Boulevard op zaterdag. Gezien en meegemaakt: Hotel Witlox, Altravolta/Teneeter, Solotwo, Judka en de live speelfilm.