Door Leo Bankersen

De 29e editie van het Nederlands Film Festival gaat op 23 september in Utrecht van start met de premiere van Tramontana, een geheel Spaanstalig en in Spanje opgenomen poetisch liefdesdrama van Ramon Gieling. De slotfilm is de lange documentaire Gevangenen van de grond van Stella van Voorst van Beest, een fraai portret van droef kijkende Finnen en hun liefde voor de Finse tango. Het blijkt dat de ietwat houterige melancholie uit de films van Aki Kaurismaki echt bestaat.
Als je dan nog bedenkt dat een sterke kanshebber voor een van de Gouden Kalveren het in het buitenland al veelgeprezen Nothing Personal is, gemaakt door een Pools-Nederlandse filmmaakster en gedraaid in Ierland, dan vraag je je even af waar de authentiek Nederlandse film gebleven is. Wel, er zijn nog zo’n 400 andere titels om te bewijzen dat die bestaat, maar we gaan er toch even over nadenken.

Een prijs die al op de openingsavond uitgereikt gaat worden is de Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste debuut. De genomineerden zijn Diary of a Times Square Thief van Klaas Bense, een schets van de teloorgang van een generatie; Roos Rebergen – ‘Weet ik niet zo goed”, een documentair portret van de zangeres Roos Rebergen door Bas Berkhout en Alex in Amsterdam, een modern, soms surrealistisch sprookje van Michiel ten Horn.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Gast van het jaar is acteur Jack Wouterse. Met de presentatie van het label Dutch Angle wil het festival de aandacht vestigen op vernieuwende Nederlandse auteurfilmers die op dit moment in het buitenland meer aandacht trekken dan in Nederland zelf. Zoals bijvoorbeeld Nanouk Leopold, Esther Rots, Eugenie Jansen en David Lammers.
Financieel staat het festival er, de crisis in aanmerking genomen, niet slecht voor. Weliswaar staan de inkomsten van sponsors onder druk, maar het kunstenplan voor de komende jaren is het Utrechtse evenement goed gezind.
Deze editie is de laatste die onder supervisie van directeur Doreen Boonekamp tot stand komt. Willemien van Aalst treedt per 3 oktober aan als nieuwe directeur. Boonekamp gaat leiding geven aan het Filmfonds.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login