Heet van de naald: twee acteurs zijn opgepakt en zes toeschouwers aangehouden en gefouilleerd tijdens een actie van de Amsterdamse politie, waarbij agenten te paard, een aantal overvalwagens en surveillanceauto’s betrokken waren. We hebben het getuigeverslag van een van de toeschouwers, die achterin de limousine zat waarin de voorstelling Travis’ Trip werd gespeeld. Deze voorstelling, gespeeld in het kader van het Amsterdam Fringe Festival, bevat een moordscène, waarbij een lijk in de achterbak van een limousine wordt verborgen. Kennelijk heeft een voorbijganger dit gezien, en de politie gealarmeerd, die met gepast geweld op deze zaak af is gekomen. Voorlichting van de gemeentepolitie Amsterdam was onbereikbaar voor commentaar.

Update 22:44: Festivaldirecteur Jeffrey Meulman laat weten dat er twee dagen geleden al melding is gemaakt door anonieme getuigen, van een kinderontvoering, waarbij deze bewuste limousine gebruikt zou zijn. De politie is sindsdien op zoek geweest naar de limousine, die dus al twee dagen op vaste tijden en vast traject aflegt tussen Theater Bellevue en Amsterdam oost, waarbij steeds ook een kostuum in de achterbak gelegd wordt. Van kinderontvoering is volgens Meulman noch in de voorstelling, noch in het privéleven van de betrokken acteurs sprake. Desondanks heeft het Theaterfestival van de politie te horen gekregen dat de twee acteurs van Travis’ Trip deze nacht in de cel zullen moeten doorbrengen.

We begrijpen dat het achteraf gezien handig was geweest als de groep een vergunning had aangevraagd voor het verbergen van een namaaklijk in de kofferbak van een limousine.

We hadden direct na het voorval een getuige aan de lijn, die in alle opwinding vergat dat we haar verhaal semi-live uitzonden. Op haar verzoek is die opname inmiddels verwijderd van de site. Her volgt de transcriptie van haar relaas.

,,Een giller. Dit was eigenlijk de enige voorstelling die we nog konden krijgen op dit tijdstip. We konden de laatste twee kaartjes krijgen van zes plekken of zo die daar in die limousine waren. Het regende heel hard, dus we zijn daar in die auto gestapt. We zaten met die acteur te praten en die zei: ‘dit is mijn limo’. Wij: ‘o, mooie bak. Helemaal cool.’

,,We begonnen toen de limo vol zat en we rijden weg bij Bellevue. Zo ging het. Ik zal gewoon het hele verhaal vertellen. Dus we rijden in die limo en dan is er een actrice aan het liften. Die stapt in en vervolgens beginnen ze samen hun voorstelling op de voorbank van die limo. We zitten er goed en wel in en hij rijdt hier het Leidseplein af richting Kinkerstraat. En bij dat kruispunt… Het was heel bizar, want de muziek in de auto veranderde en de setting van het verhaal kreeg een soort wenteling. En opeens hoorden we paardenhoeven en stond politie te paard voor de auto. Wij dachten: wat cool, mooi geregeld, dat hebben ze mooi gedaan. En toen opeens waren er sirenes. Wij dachten: daar komt de koningin voorbij, maar toen kwamen er vier politiewagens, een bus, twee motoren en aan alle kanten was er politie. En die chauffeur, die jongen, die acteur moest eruit en die moest tegen de auto aanstaan met zijn handen op zijn rug en die werd gefouilleerd. De kofferbak ging open en ik liet nog heel schattig mijn kaartje zien, ik zei tegen die agent: ‘Dit is gewoon theater, ik heb een kaartje!’ Die agent zegt: ‘Ik weet niet of u een liquidatie, en moord en lijken in kofferbakken theater vindt, maar iedereen stapt nu uit en geen geintjes verder!’

,,Toen werden we maar in de regen aan de zijkant gezet, bij een of ander pand. Iedereen moest zijn legitimatie inleveren, en toen stonden er tussen de tien en twintig agenten soort van heisa, stennis te schoppen om die limo. Dat hele verkeer lag plat. Dat kruispunt was een chaos. Die limo stond midden op dat kruispunt met allemaal loeiende sirenes eromheen. Dat was een giller. Wij waren met zijn zessen, als toeschouwers alleen maar in dubio: ‘Hoort dit er nou bij?’ ‘Ah, nu gaat het wel heel ver, dit hoort er nou niet meer bij, hoor!’ En toen was er nog iemand die naar zo’n agent liep en zei: ‘Maar dit is toch gewoon een grap?’ En Zo ging dat heen en weer. Uiteindelijk ging het over een vergunning en over een lijk in de kofferbak en of wat dan ook, maar die acteurs zijn meegenomen, die limo is meegenomen en wij moesten naar huis lopen. Iemand zei nog: ‘Ik wil mijn kaartje terug! Ik wil teruggebracht worden!’ En toen was het: ‘Nog een woord en het is helemaal voorbij voor jullie!’ En dan zouden we allemaal meegenomen worden. Dus toen zijn we zo stilletjes afgedropen, terug naar Bellevue.”

Het was niet geregeld door die groep?

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

,,Nee. Ik heb die acteurs ook verder niet meer gezien. Die zitten op het bureau nu. Je kan niet zoveel politie inzetten voor een grap, lijkt me.”

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Maar zei de politie dat er een lijk in de achterbak lag?

,,Ja. Dat zeiden ze, maar die bak ging open en er lag een oud kostuum en een fles water. Er lag helemaal niks in die kofferbak. Dus het was een beetje tegenstrijdig wat er allemaal gezegd werd, en wij moesten vooral onze mond houden. Na tien minuten werd alles weer vrijgegeven en kreeg iedereen zijn paspoort weer terug. Een van die agenten heeft die limo weggereden en die twee acteurs zijn meegenomen.”

Beelden

Commentaar Harm Griekspoor

http://www.amsterdamfringefestival.nl/fringe/programma/fringe-2009/travis-trip.aspx

5 REACTIES

  1. ik zat in deze limo! samen met mijn broer en zus. wat een blamage voor de Amsterdamse politie! Ze wilden niets van ons horen, mond dicht en legitimeren. Ik heb m’n verse biertje (net voor de helft vol) uit de Smoeshaan maar op de stoep achtergelaten, ik was bang dat ze ook mij mee zouden nemen anders. Hoe is het met onze chauffeur en collega afgelopen? Wij zijn in de stromende regen teruggelopen naar Bellevue en daar onze fiets opgehaald. Thuis maar droge kleren aangedaan…we willen heeeel graag weten hoe het verhaal afloopt! Die suffe politie heeft onze voorstelling onderbroken! Wat gaat er gebeuren op de Bilderdijkstraat??? ME? SWAT? Ontvoering?Kan iemand mij mailen wanneer wij het verhaal af kunnen komen kijken?Voor onze dappere acteurs: jullie deden t geweldig! ik hoop dat de cel niet al te koud was. Graag tot snel.groeten, Diederik Fit

  2. Bizar dat die mensen een nacht in de cel moeten zitten. Arm meisje, in d’r gele catsuit (zag haar vanavond).Goed te zien dat je zo snel dit hele verhaal hebt, compleet met interview!

Comments are closed.