De spraakmakende kunstenaar John Körmeling heeft op 31 augustus de Wilhelmina-Ring ontvangen. Dit is een oeuvreprijs voor beeldhouwers die sinds 1998 tweejaarlijks wordt uitgereikt in de gemeente Apeldoorn. De prijs, die naast de ring verder bestaat uit een geldbedrag van € 7500 en een opdracht voor een kunstwerk ter waarde van 40.000 euro, ging eerder naar onder meer Joep van Lieshout en en Carel Visser.

De jury, naast kunstrecente Anne Berk bestaande uit beeldhouwers Marijke de Goey en Bert van Loo, Hans Meijs, conservator van de Achmea kunstcollectie en Marie Jeanne de Rooy, die tot 2008 curator was van Den Haag Sculpture, verwacht met de prijs een nieuw verrassend beeld toe te kunnen voegen aan de openbare ruimte in Apeldoorn. Zij kenschetst het werk van John Körmeling (1951, Amsterdam) als licht absurdistisch, ‘altijd extreem anders, letterlijk tot op dat moment ‘onvoorzien.

Körmeling studeerde bouwkunde, maar fungeert als luis in de pels van architecten, stedenbouwkundigen, technisch ontwerpers en kunstliefhebbers. Op lichtvoetige wijze stelt hij vragen over de manier waarop wij onze ruimte inrichten en de manier waarop wij leven. Zo ontwierp hij een ronddraaiend huis op een rotonde in Tilburg. Een draaimolen met auto’s en een uitrolbaar parkeerkleedje. Ook bedacht hij ‘De kortste snelweg’ tussen het Rijksmuseum en het Concertgebouw in Amsterdam en de relativerende tekst in knipperend neon HAHA HIHI.

Volgend jaar presenteert Körmeling zijn ‘Happy Street’ op de Wereld-expo in Shanghai. ‘Happy Street’ heeft de vorm van een acht. De straat heeft geen begin en geen eind. Waarmee Körmerling vraagtekens zet onze mobiliteit.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

www.wilhelminaring.nl