Door Wijbrand Schaap

Natuurlijk hoeft niet alles perfect te zijn, en dat geldt al helemaal voor een pretentieloze feestmusical als ‘Mamma Mia!’. Het grappige verhaal met lekkere moraal dat gecomponeerd is rond 22 nummers van de legendarische formatie Abba heeft immers een hoog ‘lekker brullen’-gehalte. Lachen en janken en meezingen, het mag en kan.

Helaas is de reisversie die op maandag 14 september in het Amsterdamse Carré in première ging, een beetje een b-kantje geworden. Niet alle rollen zijn even sterk bezet, en de namen in de cast zijn ook niet allemaal even klinkend als eigenlijk hoort bij zoiets groots. Het verhaal over een moeder die ooit drie mannen bepuntjepuntjepuntjede en die nu met een volwassen dochter zit opgescheept die wil weten welke van die drie nu haar vader is, moet het nu vooral hebben van de liedjes, die dankzij een stevige band en dito backing goed klinken. Natuurlijk is er Bas Westerweel die op een aandoenlijke manier niet kan zingen, en serieus theateracteur Ad Knippels die op dat een verrassende manier weer best wel kan. Samen met komedie-acteur Rutger Lepoole zijn ze een leuk vadertrio. Niet al te geloofwaardig, maar daar gaat het eigenlijk ook niet om in Mamma Mia. Het gaat immers om het feest, de herkenning van oude nummers en de lach. Mylene d’Anjou en Anouk van Nes, de voormalige achtergrondzangeressen van moeder Lone van Roozendaal trekken daarom een blik ongegeneerde kluchtigheid open, waarmee ze tegelijk het gebrek aan humor en techniek van de jonge geliefden Elise Berends en John Vooijs pogen te compenseren. Wat maar half lukt.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Wie de avond tussen alle draaiende decortjes en grappige dansjes met glans redt is Lone van Roosendaal. Ze heeft een prettige, mooie stem, acteert overtuigend en zonder plat te worden en bezit uitstraling. Ze heeft dat zeldzame talent om op te vallen op een vol toneel. Naar Lone van Roosendaal blijf je kijken en luisteren, en dat zelfs in die paar minder bekende Abba-nummers die vanwege het verhaal ook in de musical geschreven zijn.

Van Roosendaal is al voldoende reden om te gaan kijken, en collectief meebrullen met hits als The Winner Takes it All is een goede tweede reden. Dan neem je de rest er gewoon bij, zoals je vroeger met de b-kantjes van die singletjes deed. Wie weet: voor je het weet groeit daar ook nog eens een hitje uit.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Gezien: Mamma Mia! De reisversie. Gezien: première op 14 september in Carré. Tournee t/m 4 juli 2010. Inlichtingen: www.mammamia.nl