Jacco's film

Door Leo Bankersen

Wat zijn de filmtalenten van de toekomst? Als we afgaan op de vanmiddag op het Nederlands Film Festival uitgereikte prijzen voor studentenfilms dan zijn dat Daan Bakker, Timur Ismailov en Floris Parlevliet.

Er zijn afstudeerfilms die getuigen van gedegen inzet en hard werken, en er zijn er die gewoon recht uit het hart, puur op inspiratie op het doek gezet (lijken te) zijn. Tot die laatste categorie hoort in ieder geval Jacco’s film van Daan Bakker (Filmacademie). Ogenschijnlijk gewoon een grappig en een beetje gek filmpje dat de problemen van ouders door de ogen van een wijsneuzig jongetje van tien laat zien. Maar wel zo origineel dat het niet uit je herinnering is weg te branden, en bij nader inzien is de quasi-nonchalante manier waarop de belevingswereld van een kind hier zichtbaar wordt gemaakt razend knap. Was al bekroond met de Nassenstein Startprijs, en nu is daar ook de NVS Award van de Nederlandse speelfilmproducenten bijgekomen.

Ook de uit Azerbeidzjan afkomstige Timur Ismailov moet een natuurtalent zijn. Hij regisseerde Bingo met een moeiteloze vanzelfsprekendheid die niet alleen aan zijn affiniteit met de hoofdpersoon toegeschreven kan worden. Het is een tragikomisch juweeltje over de poging van een jonge zigeuner uit Moldavië om in Nederland een illegaal bestaan op te bouwen. Met een innemende combinatie van melancholie, poëzie en nuchterheid raakt Ismailov precies de juiste snaar. De Nederlandse filmjournalisten vonden dit de beste van de Filmacademie.

De Student Award van het Nederlands Film Festival voor een afstudeerfilm van een van de andere kunstopleidingen ging naar Floris Parlevliet voor Mesopotamië. In deze korte, dialoogloze film vindt een man op het wad een blote jongen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login