Het kan bijna geen toeval zijn. Maar dat is het natuurlijk wel. In de maand dat Nederland voor zichzelf een feestje organiseert in New York, opdat ze daar niet vergeten dat de Hollanders de stad gesticht hebben, duikt Frankrijk er bovenop. Zitten de Hollanders met Oerol en Parade op een tot Terschelling omgebouwd Governors Island, de Fransen doen het in Central Park.

In een voorbeschouwing schrijft de New York Times dat het grootste nieuws is dat er theater wordt gemaakt in Nederland, en nog experimenteel ook. Een revelatie, nog extra indrukwekkend gemaakt door de kookkunsten van Amaro, de mobiele kok met een voorliefde voor grote dingen aan spitten. New York mag genieten van zijn Klapstuk met Hutspot.

Maar nu Joop Mulder van Oerol en Terts Brinkhof van De Parade op hun eiland zitten, blijkt opeens iets grappigs. De man die het Franse feestje in Central Park organiseert, is niemand minder dan Simon Dove, de man die een aantal jaren zijn uiterste best heeft gedaan om van het Utrechtse Springdance festival een nog obscuurder festival te maken dan het al was. Hij verdween een paar jaar geleden naar woestijnstad Phoenix (Arizona), terwijl niemand in Utrecht heel hard zijn best deed om hem tegen te houden.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Zou hij de New York-Times reporter hebben ingefluisterd dat Nederland geen experimenteel theater heeft?

Lees de smakelijke reportage in de New York Times