Door Lies Holtrop

Bij de opening van de tentoonstelling Rotterdam Designprijs, zaterdagmiddag in Museum Boijmans van Beuningen, kondigde Peter van Ingen een nieuwe regeling aan van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst.

De regeling Kunstenaars en Televisie wil een groot publiek vertrouwd maken  met de kwaliteit van de Nederlandse vormgeving en beeldende kunst, door geld beschikbaar te stellen aan kunstenaars en vormgevers “die bijzonder werk willen produceren voor Nederlandse televisieprogramma’s.”

 Het gaat om een pilotproject van twee jaar, ingaande op 1 november, waarvoor het Fonds BKVB 300.000 euro beschikbaar stelt. Per aanvraag moet de helft  worden gefinancierd door de betrokken omroep. Zoals gebruikelijk zal een commissie adviseren over de aanvragen, maar het Fonds maakt bekend dat de commissieleden ook “actief (zullen) scouten om nieuwe allianties tussen programmamakers, beeldend kunstenaars en vormgevers te bewerkstelligen.”

Het is overigens nog onduidelijk wat voor aanvragen of initiatieven men precies voor ogen heeft. Een nieuw decor voor de soap Onderweg Naar Morgen? Of alleen een schilderij op de achtergrond? Elke week een andere geanimeerde leader voor het NOS journaal, of prachtige documentaires over kunstenaars en vormgevers, die dan fijn om middernacht zendtijd kunnen vullen en zodoende het verplichte cultuur-quotum kunnen opkrikken? De klaagzangen over de minimale hoeveelheid en de kwaliteit van kunst en cultuur op televisie zijn zelf inmiddels tot de Nederlandse cultuur gaan behoren, dus we hoeven hier niet uit te leggen dat iedere cent welkom is. Nu maar hopen dat dit voor televisiebegrippen luttele bedrag echt een verschil zal kunnen maken, en dat de goede ideeën van makers nu eens een keertje niet sneuvelen tussen de tandraderen van netmanagers, kijkcijfers en koudwatervrees.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

www.fondsbkvb.nl