Pieter Hofman, heeft maandagavond de 43ste Prijs van de Kritiek in ontvangst genomen. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT). Pieter Hofman kreeg de prijs als directeur van de Gastprogrammering van Het Muziektheater. De prijs werd uitgereikt in Het Muziektheater na de première van de opera After Life.

Het juryrapport roemt de staat van dienst van Pieter Hofman. Gedurende ruim 25 jaar heeft hij een indrukwekkend  en gevarieerd aantal gezelschappen naar Nederland gebracht. Het waren gezelschappen van internationale faam, zoals het Bolshoi Ballet, de Merce Cunningham  Dance Company, het Kirov Ballet, de Martha Graham Company, het Ballett Frankfurt, The Royal Ballet, het Philip Glass Ensemble, producties van Robert Wilson en het Berliner Ensemble. Maar ook werden producties van hier nog nauwelijks bekende dans- en muziektheatergroepen uit de hele wereld geprogrammeerd.

In een persoonlijke rede noemde Cees Dam, architect van Het Muziektheater, Hofmans kennis van de opvoeringpraktijk en zijn karakter: ‘Pieter Hofman is een hoffelijke man.’ ‘Zijn prachtige voorstellingen zijn als bouwstenen van nieuwe dromen en soms als prikkel om tegen de stroom in te roeien.’ Cees Dam wist dat Pieter Hofman zijn keuzes altijd instinctief maakte en altijd alleen. Kritieken zijn niet doorslaggevend en vaak ook tegenstrijdig. ‘In het wereldwijde oerwoud van theatervoorstellingen heeft hij een evenwichtige keuze bewaard en verraadde nooit de puzzel achter zijn afwegingen.’

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

In een reactie erkende Pieter Hofman dat een publiekstoegankelijke keuze bij de programmering van een grote zaal heeft moeten concurreren met een avontuurlijker keuze, maar dat hij altijd oog heeft gehad voor de producties van nieuwe en jonge theatermakers. Ook sprak hij de wens uit dat theatercritici ruimte en mogelijkheden in de pers zouden blijven krijgen, mede om de kunstwereld aan te blijven jagen.

De Kring van Nederlandse Theatercritici is een breed opgezet samenwerkingsverband van recensenten van theater, dans, opera en muziek. De leden stemmen elk jaar op een instelling of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland. De prijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenaar Michiel Jansen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login