Frederick Wiseman en Eyal Sivan belangrijke gasten op IDFA, Pathé op documentairepad

Dit verhaal lees je gratis. Als je lid word, lees je meer, en kunnen wij overleven.
Instituut lidmaatschap
180 euro per jaar
Speciaal voor organisaties, bedrijven en instituten die hun lidmaatschap willen delen met hun personeel en medewerkers.
Deel inlog en adres met maximaal 10 medewerkers
25% korting op advertenties en advertorials
1 stem in de Algemene Ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (automatisch verlengen)
40 euro per jaar.
Voor natuurlijke personen en zzp'ers.
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Maandkaart (automatisch verlengen)
4€ / maand
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers.
Géén stemrecht in de Algemene Ledenvergadering
Bijna alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (handmatig verlengen)
50 euro per jaar
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur

Door Leo Bankersen

Voordat IDFA-directeur Ally Derks op de persconferentie van vanmiddag het programma van het komende documentairefestival (19 t/m 29 november) presenteerde was er eerst een ander nieuwtje.

Pathé steunt de documentaire niet alleen door IDFA de zalen met korting ter beschikking te stellen, maar gaat vanaf deze maand onder het label Pathé DOCS ook zelf documentaires vertonen. Ter introductie zijn samen met IDFA drie mooie titels uitgezocht. Naast Capitalism: A Love Story (Michael Moore in topvorm) zijn dat de IJslandse documentaire Dreamland over de crisis in IJsland, schone energie en vuile industrie, naast Food, Inc. over de Amerikaanse voedingsindustrie. Te zien in Amsterdam, Eindhoven en Groningen. IDFA gaat in tien dagen ruim 300 documentaires vertonen, waarvan 17 in de hoofdcompetitie voor lange documentaires (voorheen Joris Ivens competitie). Twee daarvan zijn Nederlandse producties. Farewell van Ditteke Mensink over de eerste Zeppelinvlucht rond de wereld, en The Player van John Appel over gokverslaving.

Voor het eerst is er dit jaar ook een aparte competitie voor Nederlandse documentaires.

Belangrijke gasten zijn Eyal Sivan en Frederick Wiseman. De Israëlische filmmaker Sivan presenteert naast zijn Top tien ook zijn nieuwste film Jaffa, The Orange Clockwork, waarin hij aan de hand van sinaasappels de Israëlisch-Palestijnse geschiedenis uit de doeken doet.

Ter ere van de tachtigste verjaardag van Frederick Wiseman staat IDFA uitgebreid stil bij het werk van de onvolprezen nestor van de hedendaagse documentaire – die overigens enkele jaren geleden nog een nieuwe carrière als theaterregisseur is begonnen. Op 22 november geeft Wiseman een masterclass.

Dit verhaal lees je gratis. Beloon het met een kleine donatie.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie

Het festival wordt op 19 november geopend met War Games and the Man Who Stopped Them van Dariusz Jablonski. Deze Poolse filmmaker deed jarenlang zijn best om Ryszard Kuklinski, volgens velen de belangrijkste spion van de Koude Oorlog voor zijn camera te krijgen. Net toen zijn hoofdpersoon had ingestemd overleed deze aan een hersenbloeding. Jablonski liet zich echter door deze tegenslag niet weerhouden dit spionageverhaal uitvoerig uit doeken te doen. De vraag of Kuklinski nu echt, zoals sommigen suggereren, een derde wereldoorlog heeft voorkomen blijft echter onbeantwoord.