Door Leo Bankersen

Eerst hadden we An Inconvenient Truth, de documentaire waarin Al Gore op bevlogen wijze waarschuwt voor de gevaren van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Min of meer hetzelfde verhaal werd onlangs nog eens opgedist in The Age of Stupid.

Wie dacht dat het nu wel duidelijk zou zijn heeft niet gerekend op het Ierse duo Phelim McAleer en Ann McElhinney. In hun film Not Evil, Just Wrong, gemaakt volgens hetzelfde recept als bovengenoemde waarschuwingen, voeren zij een stoet deskundigen op die ons precies de tegenovergestelde boodschap brengen. Het komt er kort samengevat op neer dat het hele opwarmingsverhaal niets anders is dan hysterie en bangmakerij, wat onder andere tot gevolg zal hebben dat hardwerkende (Amerikaanse) burgers hun baan verliezen omdat we van Al Gore niet meer onbekommerd brandstoffen mogen verstoken. Om nog eens extra te onderstrepen dat die hele milieubeweging niet deugt wordt ook het verbod op het bestrijdingsmiddel DDT als een grote misleiding ‘ontmaskerd’. Miljoenen mensen sterven nu aan malaria omdat we zonodig een paar leuke zangvogels wilden redden. Het ruikt naar onzin, maar wie gaat eraan beginnen om het allemaal te weerleggen? Je wordt al moe al je er aan denkt.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Hollywood wil onze film niet vertonen, klagen de makers in een van hun e-mails die ze met grote regelmaat rondsturen. Daarom hebben ze nu voor hun film, die perfect aansluit bij het in Amerika aanzwellende rechtse koor dat het Obama zo moeilijk mogelijk probeert te maken, een grass roots-premiere georganiseerd. In de afgelopen weken hebben ze hun aanhang opgeroepen voor $ 19,95 de dvd aan te schaffen, die vanavond in de speler te stoppen om dan op het afgesproken tijdstip allemaal tegelijk op play te drukken. De echte wereldpremiere van deze curiositeit vond overigens vorig jaar al plaats op het Amsterdamse documentairefestival IDFA.

Welke lering valt er uit dit alles te trekken? In ieder geval dat de onthullende documentaire en pure propaganda moeilijker uit elkaar te houden zijn dan we zouden willen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login