Door Anne Berk

De zinsbegoochelende, tot het uiterste geperfectioneerde schilderijen van Roland Schimmel trekken internationaal de aandacht. Tot en met 20 december is zijn museale werk te zien in de KetelFactory in Schiedam, een nieuwe veelbelovende kunstruimte.

Illusie
De muurschildering met animatie ‘Zwarte Zon’ van Roland Schimmel (Hooglanderveen, 1954) trekt je blik als een magneet. De straat en het verkeer bestaan niet meer. Je ogen fixeren zich op de perfecte zwarte cirkel die omkranst lijkt te worden door gloeiend licht. Zoals wanneer de maan voor de zon schuift bij een zonsverduistering. Of is het een zwart gat? Je probeert het zwart te doorboren met je blik, de diepte te peilen, maar vergeefs. Het zwart is ondoorgrondelijk. Een mysterie. Waarna je aandacht zich verlegt naar het lokkende, vibrerende licht. Wit vloeit naadloos over in geel, oranje, rood, paars en dan blauw. Na jaren van experimenteren beheerst Schimmel de techniek tot in de perfectie. De heldere kleuren zijn laag na laag aangebracht met airbrush. De illusie is volmaakt. Je verliest jezelf in deze ijle, haast onstoffelijke wereld. Wordt erin ondergedompeld. Het zwart roept witte lichtvlekken op, nabeelden die lijken te zweven als zeepbellen in de wind. Je oog heeft er geen vat op en dat schept onzekerheid, die nog groter wordt doordat Schimmel met de beamer beelden op de wandschildering projecteert. Het zwart intensiveert en verandert in een zinderende zwarte zon. Wat zie je eigenlijk?

Roland Schimmel, Zonder titel, 200 x 170 cm, acryl op doek, 2008

Ongrijpbaar visioen
Schimmel begon zijn loopbaan in de jaren zeventig in de hoogtijdagen van de abstracte kunst, die louter kleur en vorm wilde zijn. ‘What you see is what you see’, zei de Amerikaanse schilder Frank Stella, maar wat zie je eigenlijk als je naar kleur kijkt? Schimmel tast de grenzen af en verkent de effecten van lichtbreking, reflectie, complementaire contrasten en nabeelden. Waarneming is niet statisch. Je kunt je ogen niet vertrouwen, want de informatie die de hersenen via het oog bereikt wordt vervormd. ‘De lichtgevoelige receptoren in het netvlies geven signalen af die even later doven. Het beeld gloeit echter nog na op het netvlies en dan ontstaat het tegendeel van de oorspronkelijke impuls,’ aldus de wetenschappelijke verklaring. Schimmel begeeft zich op hetzelfde terrein als de Op-Art kunstenaars. Maar zijn werk is onstoffelijker dan dat van een Victor Vasarely. ‘Onze waarneming is beperkt. Wij kunnen de werkelijkheid niet kennen’, stelt Schimmel. En hij schept een ongrijpbaar visioen van vibrerend licht.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Schimmel zal zijn werk op 13 december toelichten in het programma ‘Distillatie’ en dat belooft een bijzondere middag te worden. De KetelFactory is een nieuwe kunstruimte in Schiedam waar de geëxposeerde werken worden omlijst met discussies en lezingen. Organisator (en kunstenaar) Winnie Teschmacher streeft naar hoge kwaliteit en inhoudelijke verdieping, en dat is hier gelukt. Het bedrijf Nolet Distillery wilde iets terug doen voor de stad en fungeert als mecenas.

Roland Schimmel, Zwarte Zon en Karin van Pinxteren, beelden en schilderijen
t/m 20 dec. in De KetelFactory
Hoofdstraat 44, Schiedam
010 – 473 81 23
open vr t/m zo 13-17 uur
http://www.deketelfactory.nl

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login