In de geest van het motto IDEAS WORTH SPREADING  brengt de ‘locale’ variant van TED; TEDxAMS vandaag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam mensen en sprekers samen in een TED-like Experience. En hoe! Korte inspirerende voordrachten van politici, wetenschappers, kunstenaars en trendsetters live en in een simultaan casting online op 20 locaties in Nederland. Circa 4500 mensen droomden van een kaartje. 9 van de 10 leden van de community werden teleurgesteld. Maar niet getreurd, alles is live goed te volgen of later via de community op NING of http://www.tedxamsterdam.nl/ van TED.

Kort na de opening door Job Cohen was een glansrol weggelegd voor staatssecretaris Frans Timmermans die in onberispelijk Engels sprak over ‘fear as funn’ [bekijk op vimeo]. Angst als de ideale tegenstander voor het overwinnen van problemen. Timmermans toonde zich een welbespraakte kosmopoliet met een missie: global governance betekent ook het aanspreken van alle burgers op de eigen individuele verantwoordelijkheid om noodzakelijke veranderingen te steunen en in gang te zetten. De politiek heeft die internationale context en omgeving nodig om de ware problemen daadwerkelijk te kunnen oplossen. En juist daar speelde Mabel Wisse Smit, hier gepresenteerd als Mabel van Oranje, handig op in met een onbedoelde verspreking. In haar mooie speech “Breakthroughs and transformations” verwees Mabel naar Obama, niet als de president van de VS maar als ‘the president of change‘. Mabel van Oranje is directeur van The Elders, een club van “wijzen” opgericht door Nelson Mandela en zij sprak Timmermans en de zaal toe met een betoog over de vijf noodzakelijkheden voor het afdwingen van fundamentele doorbraken en verandering. Gebaseerd op ervaring, zo leek, want het Dayton-akkoord zag zij niet als een ware doorbraak.

Hier komen ze:

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

  1. Je moet geloven dat het onmogelijke mogelijk is. Geloof in je visie, missie en overtuiging dat verandering mogelijk is.
  2. Wees pragmatisch.
  3. Maak samen het verschil Iedereen kan het verschil maken maar niet alleen. Je hebt “many drops of water” nodig en een netwerk om dicht bij mensen met invloed te komen.
  4. Leiderschap, iemand moet de positie hebben om leidend te kunnen zijn: er zijn er drie a) formele – politici b) oud-politici of leiders die boven de partijen staan en onafhankelijk de ‘waarheid kunnen spreken’ zonder dat hun status wordt aangetast.  c) informele leiders – gewone en tegelijkertijd uitzonderlijke persoonlijkheden; zoals Carmen; HIV besmet, 15 jaar en haar hele leven misbruikt die desondanks de kracht vindt om te strijden en les te geven.
  5. Geduld, zoals Mandela, denk aan de lange termijn. 

Dat de organisatie TEDxAMS in krap een half jaar tijd met inzet van NING zo’n evenement in elkaar heeft gedraaid is een uitzonderlijke prestatie. Precies in de geest van “many drops of water” want van een krachtig netwerk kun je zeker spreken. Deze nieuwe Generation We is uit hun schulp gekropen en laat ons zien dat we met netwerken 3.0 daadwerkelijk veranderingen en doorbraken kunnen forceren. Mits de vijf noodzakelijkheden van Mabel of Orange in acht worden genomen.  

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

2 REACTIES

Comments are closed.