Farewell
Negen jaar heeft ze er aan gewerkt en nu mag Ditteke Mensink trots zijn, ook al is het nog maar een nominatie als beste Nederlandse documentaire. Haar Farewell is een geheel uit archiefmateriaal opgebouwde reis om de wereld per zeppelin met de Engelse journaliste Lady Grace Drummond-Hay als enige vrouw aan boord. Vermoedelijk had deze een geheime relatie met haar, eveneens meereizende, oudere collega Karl Wiegand.
Dit gegeven wordt door Mensink gebruikt als licht gefictionaliseerde leidraad. In intieme dagboekstijl vertelt Lady Grace (de actrice Poppy Elliot) haar avontuur dat zich ontvouwt als een stijlvolle romance, terwijl het ‘echtheidsgehalte’ van de beelden (Duitse bemanningleden werpen kransen uit boven de slagvelden van Ieper en Verdun) er alleen maar door lijkt toe te nemen. De ruïnes in Europa, het schrikbewind van Stalin, de betovering van Japan (Tokio is nog van hout) en het enthousiasme in Amerika, het komt allemaal onverwacht dichtbij. Kort daarna zal Wall Street crashen. Vanaf 4 maart in de bioscoop.

John Appels The Player is in twee categorieën genomineerd, zo werd gisteravond bekendgemaakt. Dit heel persoonlijke onderzoek naar de belevingwereld van de gokker maakt kans op bekroning als beste lange documentaire (internationale competitie) en beste Nederlandse documentaire.

Ook de jeugd kijkt documentaires, of in ieder geval de uit vijf jongeren bestaande jury voor de DOC U! Award. Een van de juryleden liet weten het zien van al die documentaires een geweldige belevenis te vinden, omdat hij zoveel nieuwe dingen had gezien. Zij nomineerden Crips Strapped ‘n Strong (Nederland, over een Haagse criminele bende), Soundtrack for a Revolution (VS, burgerrechten en muziek in de jaren zestig) en The Yes Men Fix the World (VS/Frankrijk, multinationals op humoristische wijze aangeklaagd).

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Bekijk het volledige overzicht van nominaties.
Vrijdag worden de winnaars bekendgemaakt.