Toch had ik hoop dat het anders zou zijn. Dat de voorstelling over Johannes Calvijn van het nieuwe Utrechtse toneelgezelschap DUS iets speels zou hebben. Dat we de als een steile en sombere frivoliteitshater bekend staande kerkhervormer nu eens van een onverwachte kant zouden zien. Maar nee. De door toneelschijfster Sophie Kassies geschreven tekst voor acteur Mathieu Güthschmidt toont ons niets dan de alom verwachte heilige drammer met een nogal teleurgestelde blik op de onvolmaaktheid van de wereld.

Het stuk duurt maar een uurtje, maar dat is toch nog een hele zit, ondanks de onderbreking waarin de toeschouwers geacht worden uit te barsten in een vrolijk gezang over ademhalen. Wat op Urk nog als een bevrijding zou voelen, wordt hier een beetje beklemmend. Wie trauma’s overhield aan jeugdig kerkbezoek heeft geen goede avond.

De vraag is even waarom de voorstelling zo zwaar op de maag ligt. Het zal niet alleen de te mooie, met te veel ronde o’s en dito blij opengesperde ogen gebrachte zang zijn van de alleszins verdienstelijke tenor Joost Schouten. Het is ook Mathieu Güthschmidt: een mooi acteur met een indrukwekkende staat van dienst, fascinerend om te zien, maar in deze voorstelling te gedragen in zijn manier van spelen.

Het zou een persoonlijk verslag over de worsteling van een modern creatief mens hebben kunnen zijn met de onontkoombaar perfectionistische filosofie van Johannes Calvijn, de grondlegger van het Nederlandse protestantisme. Maar er zit te weinig persoonlijkheid en teveel galmende wijsheid in, om de voorstelling echt te laten indalen. De durf heeft de makers kennelijk ontbroken om Güthschmidt zijn eigen verhaal te laten vertellen. Nu blijven we steken in mooie, maar tamelijk afstandelijke frasen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Een beetje katholiek, eigenlijk.

Ik, Calvijn door De Utrechtse Spelen. Gezien: 5 november 2009 in Theater De Paardenkathedraal Utrecht. Daar nog te zien t/m 13 december.  Inlichtingen: http://www.deutrechtsespelen.nl/voorstellingen/ik-calvijn/het-verhaal/

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login