De Rotterdam Designprijs is gewonnen door studio Joost Grootens met zijn inzending Vier Atlassen. De prijs van € 15.000 werd gistermiddag uitgereikt in Museum Boymans van Beuningen, waar sinds september het genomineerde werk tentoongesteld wordt. Het publiek heeft gekozen voor de visuele column die Gorilla tot april van dit jaar dagelijks in de Volkskrant had.

 

De internationale jury koos voor de atlassen van Grootens vanwege zijn dienende instelling bij het ontwerpen en de helderheid van de informatie. ‘Ontwerpen is bij Grootens geen egoïstische actie, noch de verbeelding van een particuliere visie. Het resultaat is tegelijk schitterend en functioneel,’ aldus het juryrapport. Joost Grootens is van oorsprong architect, maar stapte elf jaar geleden over op het ontwerpen van boeken. Dat zijn dan wel vaak boeken die op de een of andere manier met architectuur of stedenbouw te maken hebben, en atlassen, waarin veel informatie op een visuele manier gepresenteerd wordt. Hij probeert het boekontwerp naar een nieuw niveau te tillen door middel van de inzichten die andere media, zoals internet, hebben opgeleverd.  

De Rotterdam Designprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een Nederlandse ontwerper of ontwerpbureau, die een belangrijke visie op het ontwerpvak heeft laten zien. Ondanks de enorme bedragen die er tegenwoordig omgaan in de designwereld heeft men blijkbaar moeten bezuinigen op de prijs. In 2007, toen het aandachtspunt voor de prijs nog lag op het autonome product in plaats van de visie, won Thonik € 20.000 met de verkiezingscampagne van de SP.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

  
Rotterdam Designprijs 2009
Tentoonstelling nog t/m 10 januari 2010
Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
www.designprijs.nl
www.boijmans.nl

1 REACTIE

  1. Grootens gelooft sterk in de afwezigheid van de ontwerper. Prettig en in navolging van Umberto Eco is hij ook fan van lijstjes: “Een lijst, een opsomming heeft een bepaalde poëzie; daar hoef ik niks meer aan toe te voegen. Het is al mooi van zichzelf. Ik organiseer het alleen.” quote uit de reportage va SubmarineChannel op vimeo: http://www

    lders ook Joost Grootens in zijn studio: http://www

Comments are closed.