Je hebt toneelgezelschappen met en zonder hoofdletter, gerespecteerde monumenten en jonge honden, aanstormende talenten en dus ook Vrienden van Vroeger. Dat zijn nooit aanstormende talenten geweest, omdat ze in de tijd dat ze aanstormende talenten hadden kunnen zijn, met andere dingen bezig waren. Ze waren semi-prof in de tijd dat nog een woord was waarmee je iets betekende: geen amateur en ook geen fulltime professional, maar wel goed bezig.

Nu staat het voor een bandje dat het doet in de weekends, een keer of wat een singletje maakt, maar verder niet 24/7 aan de muziek is, met alle coke en vrouwen die daarbij horen. Geen pretenties, maar genoeg ambitie om buiten het bruiloften- en partijenwerk soms ook nog eens iets te maken wat echt bijzonder is. Marco Polo is hun nieuwste project in dat kader. Niet helemaal geslaagd, maar op een vreemde manier fascinerend: plots zag ik sporen terug van Hauser Orkater, de jaren zeventig voorloper van Orkater, ofwel, Orkater van vóór het vertrek van de gebroeders Rob en Dick Hauser naar andere oorden. Niet vreemd: de broertjes Hauser tekenen voor regie, muziek en groot deel van de tekst van Marco Polo. De zweverige, wat ongerichte toon van de voorstelling refereert ook aan het soms magische theater van 30 jaar geleden, als ‘Zie de mannen vallen’, de voorstelling waarin Jim van der Woude zijn reputatie als man van en met elastiek vestigde.

De combi Vrienden van Vroeger met de Hauser-brothers levert niet direct allemaal grootse kunst op. Dat heeft te maken met de onwennigheid van de drie mannen met het klankschalen en kunstzinnigezweefmime-idioom van de Hausers. Hoezeer ze soms ook prachtige beelden weten op te roepen, komt het met al die Oosterse mystiek toch een beetje neuzelig over. Terwijl de heren qua uitstraling de lach aan hun broek hebben hangen. Dat levert dus nogal wat verschillende gedachten op waarop het lastig hinkelen is.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Toch is de voorstelling charmant, en als de Vrienden van Vroeger weer wat meer lef krijgen om hun eigen kracht aan het oosterse keurslijf te te voegen, ontstaat er misschien zowaar wat moois. Want dat dat erin zit, is duidelijk. Immers, Gert den Boer, een van de oprichters van het gezelschap, heeft al voor een heel opmerkelijke nachwuchs gezorgd: zijn zoon Ilay heeft zich dit jaar ontpopt als een van de bijzonderste en veelbelovendste talenten van de nieuwe generatie theatermakers.
Dan zit het dus hoe dan ook wel goed.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Meer informatie.