Red End

Door Leo Bankersen

4K is de trots van het Holland Animation Film Festival (HAFF), dat gistermiddag als eerste festival in Europa een programmablok in het superscherpe digitale 4K beeldformaat kon laten zien. 4K is zo scherp dat je bij strakke grafische vormen het gevoel krijgt je aan het beeld te kunnen snijden.

4K is ideaal voor stop-motionfilms met veel detail, zoals Red End van Robin Noorda en Bethany de Forest. Die film met mieren en suikerklontjes die een van de openingsfilms was van HAFF. 4K betekent 4096 pixels over de breedte van het beeld. De gangbare norm voor digitale bioscoopprojectie is op dit moment 2K.

4K mag dan – gezien de uitlatingen op het gisteren gehouden seminar – bij animatiefilmers op veel bijval rekenen – in de bioscoopwereld is de reserve groot. Daar heeft men al buikpijn van het probleem hoe alle Nederlandse bioscopen van 2K-projectie te voorzien.

4K zal het voorlopig  buiten de bioscoop moeten zoeken. Wat we gisteren zagen zal het in veel gevallen prachtig doen in een museumomgeving of als buitenprojectie. Architecten zullen grote witte muren moeten gaan maken.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login