foto Heathcliff O'Malley

Zojuist is bekendgemaakt dat de prestigieuze Britse Turner Prize 2009 is gewonnen door Richard Wright. Hij maakte een enorme gouden muurschildering met ingewikkelde patronen op een witte wand. Het geheel doet denken aan een Rorschach-test, maar van dichterbij zijn er  ook verwantschappen met typografie en middeleeuwse schilderingen te zien. Het werk is tijdelijk: na de tentoonstelling worden de muren weer witgekalkt. Daarmee is Roger Hiorns voorbij gestreefd. Deze favoriet van velen vulde een huis met kopersulfaat, en aangezien dat voortdurend blijft kristalliseren was het met recht een work in progress

De shortlist en vervolgens de winnaar van de Turner Prize zorgen elk jaar weer voor openbare ruzies in de media, spannende weddenschappen, en veel typisch Britse scheldpartijen over en weer. Dit jaar was daarop een uitzondering, want de keuze van de jury kon de goedkeuring wegdragen van de meeste critici. Er zijn er zelfs bij, zoals Richard Dorment van de Telegraph, die nooit hadden durven dromen dat ze ooit iets positiefs over een Turner Prize winnaar zouden zeggen, maar die nu moeten toegeven dat het toch echt ‘damn beautiful’ is. 

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

http://www.tate.org.uk/britain/turnerprize/

1 REACTIE

Comments are closed.