Alexis Dos Santos

Wie op de valreep nog een ongewoon sinterklaascadeautje zoekt gaat nu snel naar www.cinemareloaded.com en koopt daar (virtuele) munten. Die munten geeft u aan de gelukkige, die ze op zijn of haar beurt weer gebruikt om een van de drie filmprojecten op de website te sponsoren.

Cinema Reloaded is een nieuwtje van het Film Festival Rotterdam, een experiment om nieuwe vormen van filmfinanciering te onderzoeken en makers en publiek dichter bij elkaar te brengen. Dat zijn gewichtige woorden voor: u koopt alvast een kaartje voor een korte film die alleen u (en de andere deelnemers) straks op internet kan zien. Helemaal nieuw is het niet, want er zijn wel vaker filmmakers geweest die hun budget op een vergelijkbare manier bij elkaar sprokkelden. Wel is het nu voor het eerst dat een filmfestival zoiets organiseert. 

Drie filmmakers promoten op de website hun filmidee. Pipilotti Rist (Zwitserland), Ho Yuhang (Maleisië) en uit Argentinië Alexis Dos Santos, de bekendste van het stel. Van hem werd hier kort geleden Unmade Beds uitgebracht. “Ik doe gewoon alles wat Rotterdam me vraagt”, aldus een laconieke Dos Santos op de persconferentie.

 Het ziet er allemaal prettig ongecompliceerd uit. Wat let u om voor vijf euro zo’n munt te kopen en te zien wat er gebeurt. Zodra een project 30.000 euro bij elkaar heeft gaat het in productie. Dus misschien moet u het ook even aan uw vrienden en vriendinnen doorgeven.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login