Das Weisse Band

Zou de Hollywood Foreign Press Association, de club die de Golden Globes presenteert, zichzelf in tweeën hebben gesplitst? Grotere tegenstelling tussen de bekroning van de strenge fabel in zwart-wit over opkomend fascisme Das Weisse Band (beste niet-Engelstalige film) en het sciencefictionspektakel in 3D Avatar (beste film en regie) was nauwelijks denkbaar. 

 Want je moet jezelf toch echt in een fanboy hebben veranderd om vol te houden dat Avatar, hoe indrukwekkend in bepaalde opzichten ook, het beste serieuze filmdrama is dat Amerika het afgelopen jaar heeft voortgebracht. 
Kritische waarnemers die de manier waarop Hollywood omgaat met de crisis al een tijdje met zorg volgen zullen er een nieuwe bevestiging van de trend in zien. Namelijk dat blockbusters in een beperkt aantal genres met bewezen afzetmarkt terrein veroveren, ten koste van serieuzer drama voor een meer volwassen publiek. 

Nog een bewijs? Wacht dat u van de teleurstellende afloop voor favoriet Up In The Air, die van de zes nominaties alleen die voor het scenario verzilverd zag?

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

1 REACTIE

  1. De 3D van Avatar is zo’n beetje de Great White Hope voor de bioscoopindustrie, dus de film werd volgens mij vooral beloond voor die innovatie. Je kan je voorstellen dat James Cameron’s liefdeskindje een waarachtige paradigm shift teweeg zou kunnen brengen voor bioscoopfilms (of in ieder geval voor blockbusters), en dat verklaart de enorme goodwill t.o.v. het project.

Comments are closed.