Weinig filmliefhebbers in het buitenland zullen Nothing Personal herkennen als Nederlands. Dat doet echter weinig af aan het succes van deze Engelstalige en grotendeels in Ierland opgenomen studie over hunkering en eenzaamheid.

Dit bioscoopdebuut van de Pools-Nederlandse Urszula Antoniak, met Lotte Verbeek en Stephen Rea in de hoofdrollen, is inmiddels al aan veertien landen verkocht, wat tamelijk uitzonderlijk is voor een Nederlandse speelfilm. In onder andere Duitsland en Spanje wordt Nothing Personal in de bioscoop uitgebracht. Vorig jaar mocht Antoniak op het internationale filmfestival van Locarno al zes prijzen in ontvangst nemen. Op het Nederlands Filmfestival bestond de oogst uit vier Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film.

Ook het Nederlandse publiek, dat doorgaans niet warm loopt voor kunstzinnige films van eigen bodem, weet Nothing Personal te vinden. Met inmiddels 53.000 bezoekers en na elf weken nog steeds in veertien plaatsen te zien is Antoniak Alex van Warmerdam’s De laatste dagen van Emma Blank voorbijgestreefd.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Enhanced by Zemanta