Tekst: Leo Bankersen
Zoveel rumoer rond een verschil van mening tussen producent en regisseur over de final cut hebben we in Nederland niet vaak gehad. Je zou de film zelf bijna uit het oog verliezen, en die moet iedereen gewoon gaan zien. Iep!, over een vogelmeisje dat een onstuitbare drang heeft om de wereld in te vliegen, is een wondermooi poëtisch sprookje.

Het bekroonde jeugdboek van Joke van Leeuwen waar het Iep! op is gebaseerd blonk uit door allerlei originele taal- en gedachtespelletjes. Maar een film is geen leesboek en dus moet het gevoel van verwondering op een andere manier worden opgeroepen. Mede door de prachtige fotografie, uitgebalanceerde vormgeving en de nuchter-naïeve uitbeelding van de personages is dat voortreffelijk gelukt. Het eenzame huisje op de heuvels van Warre en Tine (de twee bezorgde ouders die zich ontfermen over het gevonden vogelmeisje) komt zo uit een sprookjesachtig soort prentenboek. Het avontuur met zijn milde absurdisme doet denken aan een warme Van Warmerdam voor kinderen. Juist die snappen wat een belevenis het is om zomaar de nacht door te brengen in een stoppelveld.

De meest wonderbaarlijke vondst is het door dwerggroei klein gebleven Canadese meisje Kenadie Jourdin-Bromley in de hoofdrol. Zo vreemd als ze is, zo vanzelfsprekend past ze in dit verhaal over het ontdekken van de wereld en over afscheid nemen, over moed vatten en over het kind dat in ons allemaal schuilt.

Of het allemaal nog mooier geweest zou zijn zonder de inkorting door Lemming Film valt zonder vergelijking niet vast te stellen. Regisseur Rita Horst liet zich na de ingreep van de titelrol verwijderen.

Iep! Productie: Joost de Vries, Leontine Petit. Scenario Mieke de Jong. Met: Kenadie Jourdin-Bromley, Huub Stapel, Joke Tjalsma. Vanaf 17 februari in de bioscoop.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login