Tekst: Leo Bankersen

'Alice' van Jan Svankmajer
'Alice' van Jan Svankmajer

Johnny Depp steelt de show als de Gekke Hoedenmaker en Tim Burton creëerde zijn eigen digitale Wonderland in 3D. Burton’s Alice in Wonderland is de laatste in een lange reeks verfilmingen van het beroemde sprookje Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll uit 1865.  

De allereerste verfilming van dit tot de verbeelding sprekende verhaal kwam in 1903 tot stand en werd kort geleden gerestaureerd door het British Film Institute. 

Deze korte film in getint zwart-wit neemt ons mee naar de prehistorie van de special-effects en is nu (gratis) te bekijken op de downloadsite The Auteurs: http://www.theauteurs.com/films/24647

Alice in Wonderland (UK 1903)

Een andere bekende Alice-verfilming kwam net als de huidige van Tim Burton tot stand in de Disney-studio. Deze tekenfilmfilm uit 1953 viel destijds al op door het feit dat het gebruikelijke Disney-sentiment daarin, geheel in de geest van Carroll, had plaatsgemaakt voor absurdisme en satire.

Een van de meest geslaagde uitbeeldingen van het vermaarde Wonderland treffen we aan in het sterk surrealistisch gekleurde Alice van de befaamde Tsjechische stop-motion animator Jan Svankmajer. Recentelijk in Nederland opnieuw op dvd uitbebracht, met Carice van Houten die de stem van Alice inspreekt. 

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
 
Enhanced by Zemanta