Tekst Hans van Dam

De lang uitgerekte openingsscène van ‘Plenty Coups & Sitting Bull’ is een knap staaltje van absurdisme. Kuno Bakker (Dood Paard) en Jorn Heijdenrijk (Discordia) dalen vanuit de lichtbruggen hoog boven de vloer neer op aarde met een geklungel en gestuntel dat doet denken aan de beste scènes van Chaplin, Keaton of Laurel en Hardy.
En passant takelen ze een onbeschrijfelijke hoeveelheid rotzooi naar beneden om er hun gefragmenteerde en associatieve voorstelling mee vorm te geven. In de beste traditie van de stomme film wordt de onmacht van de moderne mens in een voor hem ongrijpbare wereld getoond.
foto's Sanne Peper


Als de onnavolgbare choreografie tot rust is gekomen schakelen de acteurs, uitgedost als een kruising tussen reservaat-indianen en hillbillies, over op een aarzelend en verbrokkeld verhaal. Het gaat over indianengevechten, een actueel absurde one night stand, Alice in Wonderland en uiteindelijk verlies en liefde. Bijna achteloos brengen beide acteurs met behulp van de berg rommel hun enscenering tot leven. Dit verhalende vervolg doet dan ook het meest denken aan de hermetische moderniteit a la Kafka.
Rode draad in de verschillende stijlfiguren zijn de vragen over verhouding individu en wereld, herhaling en verandering . Hoe diepzinnig dit onderzoek ook is, de acteurs weten met hun gedreven spel en inzet aan de juiste kant van het ongrijpbare te blijven: “De dagelijkse dingen, die moet je volgen”. Zelfs de beginnende tieners in de zaal zaten het twee uur durende stuk met veel vermaak uit.
‘Plenty Coups & Skstitting Bull’ is hiermee een geweldige voorstelling waarin het beste van Chaplin en Kafka aaneen is geregen tot een diepzinnig geheel vol met absurdistisch vermaak. Naast de geweldige bewondering die je voelt voor de makers zou je bijna verlangen dat het theater als kunstvorm eens een keer niet zo intiem zou hoeven zijn, en ons taalgebied niet zo klein. Dat dit wereldwijd gezien kon worden. Maar juist deze intimiteit is wezenlijk: de oprechtheid van individuele mensen die elkaar in de ogen zien en nadenken over hoe de wereld te begrijpen; kijken hoe ver je komt als je het dicht bij de dagelijkse dingen wilt houden. Bakker en Heijdenrijk komen heel ver.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

‘Plenty Coups & Sitting Bull’ door Dood Paard/Discordia. Bijgewoond in Frascati. Daar nog te zien t/m 20 maart. Daarna op tournee t/m 10 april.
Speellijst op www.doodpaard.nl

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login