Stadsgezicht in Logorama

Tekst: Leo Bankersen
Ik dacht al, toen ik die vloedgolf van meer dan tweeduizend logo’s en beeldmerken in het nu met een Oscar voor beste korte animatie bekroonde Logorama zag. Ofwel het Franse collectief H5 heeft een fortuin aan rechten betaald, of ze hebben zich nergens iets van aangetrokken en zien wel wat er van komt.      

  

Het laatste blijkt het geval. De makers van de animatiefilm waarin alles uit meer en minder bekende logo’s bestaat, en waarin twee naar Michelin-mannetjes gemodelleerde politieagenten een sprekend op Ronald McDonald lijkende seriemoordenaar achtervolgen hebben bewust gekozen geen toestemming te vragen.   

Een medewerker van het Nijmeegse korte film festival Go Short (17-21 maart), waar Logorama zijn Nederlandse première beleeft, laat weten dat het filmpje al een paar keer online is verschenen, maar steeds vrij snel weer werd verwijderd. Volgens onbevestigde geruchten zou dit wegens copyrightkwesties zijn. Maar omdat de film een satirisch karakter heeft zou het beeldmerkgebruik onder ‘fair use’ vallen.   

Het bedrijf Cash Converter stuurde de makers overigens een bedankmailtje. “We zijn er trots op dat jullie ons merk naast de logo’s van de grote jongens hebben geplaatst.”   

Schitterend filmpje trouwens, dat op een vrolijke manier een subversief statement maakt. Ging in Cannes in première en maakt sindsdien een zegetocht langs allerlei festivals. Uitstekende aansporing voor een bezoekje aan het Nijmeegse Go Short waar binnenkort nog veel meer moois is te zien.   

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Enhanced by Zemanta