Jeroen Zijlstra, Claudia de Breij en het duo Mike&Thomas zijn genomineerd voor de Poelifinario, de VSCD-cabaretprijs voor het indrukwekkendste programma van het theaterseizoen 2009-2010. Voor de Neerlands Hoop, de prijs voor een cabaretier met een groot toekomstperspectief, heeft de jury van de cabaretprijzen van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directeuren nog niemand genomineerd. In mei volgt nog een tweede nominatieronde.

Zowel Zijlstra als De Breij zitten bij het nieuwe impresariaat WallisFinkers, een fusie van de impresariaten van Pim Wallis de Vries en Angelique Finkers. Mike (Bodde) & Thomas (van Luyn), voorheen Ajuinen en Look, zitten bij Harrie Kies Theaterproducties.

Over ‘Liefde en Dorpsgevoel’ van Zijlstra merkt de jury ondermeer op dat Jeroen Zijlstra met band onder regie van Dick Hauser een liedprogramma neerzet dat zich moeiteloos kan meten met elke vorm van kleinkunst. ‘Jeroen Zijlstra schudt alle schuchterheid van zich af en is een persoonlijkheid met oprechte melancholie en emoties. Zijn verhalen en zijn prachtig gezongen waarheden kunnen een zaal diep raken,’ aldus het juryrapport.

Voor Claudia de Breij is het de tweede nominatie, na ‘Hallo Lieve Mensen’ van drie seizoenen geleden. Over ‘Hete Vrede’ schrijft de VSCD-jury: ‘Claudia de Breij heeft zich verdiept in de huidige tijd en heeft de grote innerlijke noodzaak ons daarover kalm en weloverwogen het vuur aan de schenen te leggen. Zij legt vingers op onze, maar evengoed haar eigen zere plekken. Of zij nu priemt of aait, het effect ervan is groot. Evenals van de vragen die zij stelt: ben je goed of fout, ben je laf of dom, neem je je eigen verantwoordelijkheid, zijn we eigenlijk niet allemaal NSB’ers? ‘Hete Vrede’ is een meer dan geslaagd cabaretprogramma, intelligent bedacht, fraai van vorm, hilarisch van toonzetting en met prachtige liedjes. Misschien wel cabaret zoals cabaret ooit bedoeld moet zijn geweest’.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Uit het juryrapport over de voorstelling Sex & Drugs & Hoog-Barokvan het duo Mike&Thomas: ‘Voor het uitvoeren van een geloofwaardige parodie op een kunstvorm, moet je de echte kunst beheersen. Pas dan kun je het, in overtreffende trap, belachelijk maken. Mike Boddé en Thomas van Luyn, woordkunstenaars en muzikale wonderkinderen, doen dit soms tot in de perfectie. Hun gezamenlijk creativiteit levert een cabaretvorm op die nog het best te omschrijven is als ‘superieure onzin’. Bewust van tradities en andere theatergenres gaan Mike & Thomas in ‘Sex & Drugs & Hoog-Barok’ volstrekt hun eigen gang. Zeer verzorgd, absurdistisch en met een taalgevoel om van te watertanden.

Poelifinario en Neerlands Hoop worden elk jaar in september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Enhanced by Zemanta