Tekst: Leo Bankersen
Dankzij de digitalisering van het bioscooppark kunnen tegenwoordig op het filmdoek theatervoorstellingen, sportevenementen en, jawel, ook live beelden van de rode loper in Cannes worden geprojecteerd.

Voorafgaand aan de wereldpremière van Cannes openingsfilm Robin Hood konden de bezoekers van Tuschinski (en acht andere Nederlandse bioscopen) ze voorbij zien komen. De bekende en minder bekende sterren, de filmmakers en de juryleden. Kijk, daar gaat Agnes Varda, voor de vijfenvijftigste keer present. Julie Gayet heeft een tatoeage op haar rug, Russell Crowe verschuilt zich achter zijn zonnebril en Victor Erice vertrouwt de dienstdoende reporter toe dat een jurylid een ‘open mind’ moet hebben. Tja.

De opmaat naar het belangrijkste filmfestival ter wereld is eigenlijk verrassend onspectaculair en zo’n live stream is net knullig geregisseerde televisie. Eigenlijk wel verfrissend in deze tijd van overgeproduceerde shows.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Russell Crowe als Robin Longstride

Het gebrek aan spektakel werd vervolgens ruimschoots goed gemaakt door Ridley Scott‘s interpretatie van de onsterfelijke legende over de vrijbuiter van Sherwood Forest. In een aantal actiescènes, waaronder een indrukwekkend gefilmde landing van Franse troepen op de Engelse kust, is Scott ouderwets op dreef.

Op andere momenten lijdt deze Robin Hood, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe boogschutter en kruisvaarder Robin Longstride (Crowe) Robin Hood wordt, aan rechtlijnig heldendom, opgewarmde clichés en modieuze frasen. Robin Hood is hier nog net geen uitvinder van de democratie, maar houdt er wel een mooie toespraak over. De keus voor iets oudere acteurs (Cate Blachett is een Marian waar niet mee te spotten valt) geeft de film cachet en de uitvoering is degelijk genoeg, maar het is geen film die je overrompelt zoals Gladiator dat deed.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Enhanced by Zemanta