foto Janna Bathoorn

Door Maarten Baanders

Als straatmuzikanten staan ze voor het publiek, zingend en spelend. Ongedwongen vertellen ze wat ze gaan doen. Dit intro zet de toon voor een voorstelling die opvalt door eenvoud en openheid.
Envelopes is een dansconcert over verwantschap. Verwantschap tussen familieleden, tussen geliefden en tussen dans en muziek. Choreografe Keren Levi en muzikant Tom Parkinson maakten de voorstelling met dansende zus Reut Levi en musicerende tweelingbroer Alex Parkinson. Envelopes omvat drie delen, drie enveloppen die één voor één hun intieme inhoud prijsgeven.


In het eerste duet zitten de beide zussen met een touw aan elkaar vast. Duidelijker kan een zusterband niet worden weergegeven. Toch verrassen ze en houden ze de aandacht vast. Dat zit niet alleen in de bewegingen, die steeds avontuurlijker en uitdagender worden, maar ook in de blikken van verstandhouding.
 In het tweede duet tonen Keren en Tom de band binnen een relatie. Ze dansen op twee tafels terwijl een camera hen vanaf de vloer door een spleet tussen de tafels opneemt. Deze eenvoudige vondst levert een grote rijkdom op! Vooral het gevarieerde spel met handen en armen die elkaar kruisen en in elkaar verstrengeld raken, geeft een fascinerende aanblik, door de combinatie van livebeelden en de projecties op het filmdoek.

Na een veelzijdig verleden als danseres, o.a. in het Israëlische Batsheva Ensemble en in Nederland bij o.a. Club Guy & Roni en LeineRoebana, zoekt Keren Levi sinds enkele jaren haar eigen weg als dansmaker. Ze gaat eclectisch te werk en wil niet bij een bepaalde stijl of stroming ingedeeld worden. De keuze van haar bewegingen laat ze afhangen van wat ze ermee kan uitdrukken en met wie ze samenwerkt. Deze open houding staat niet in de weg dat ze, ook in Envelopes, een eigen karakter en signatuur aan het ontwikkelen is.
 De camera die verrassend op details focust, het spelen met armen en handen die ineengrijpen: het was al te zien in choreografieën als Territory en het grandioze en uitputtende liefdesduet Couple Like. Keren Levi is wars van het sensationele. Dank zij een intieme en persoonlijke sfeer komt ze heel dicht bij het publiek.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Envelopes sluit af met een muzikaal duet van Tom en Alex Parkinson. Het lijkt net een laboratoriumtafel, waarachter ze naar hartelust tikken en wrijven op pannen en emmers en electronisch gestuurde stemgeluiden op gang brengen. Het zijn twee dromers, die helemaal opgaan in de muzikale fantasieën die ze samen delen. Het lijkt een beetje rafelig, maar als ze aan het eind heftig simultaan het rommeltje op de tafels bespelen, merk je dat het vakmensen zijn, op dezelfde onnadrukkelijke manier als de dans uit de eerste twee delen. Inderdaad: ook muziek en dans zijn in deze voorstelling verwant.

Keren Levi & Tom Parkinson, Envelopes. Gezien 20 mei, Lantaren/Venster, Rotterdam. Aldaar nog te zien: 10 en 11 juni. Voortzetting tour: volgende seizoen. http://www.dansmakers.nl/

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login