Toneelgroep Amsterdam doet niet heel veel nieuws, maar houdt oude successen op het repertoire. Hoe goed het ook is dat het eerste gezelschap van het land daarmee heel veel mensen van juweeltjes als Angels in America laat genieten, het werkt alleen als daarmee energie wordt vrijgemaakt om briljante opvolgers in de steigers te zetten. En die zien we dus niet.

Het Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen, kortweg TF, is hard bezig om zijn reputatie als ijkpunt van de staat van het Nederlandse theater waar te maken. In de jaren negentig, toen het Nederlandse theater zich oprichtte uit de malaise van de tachtiger jaren, leidde de keuze door een Nederlands/Vlaamse jury nogal eens tot erg particulier werk, dat meer recht deed aan de persoonlijke voorkeur van juryleden, dan dat het een beeld gaf van een theaterseizoen, en dat is iets wat je altijd een beetje hoopt.

Omdat de huidige directeur Jeffrey Meulman er nadrukkelijk voor kiest om het festival een staalkaart te laten zijn van het mooiste theater van een seizoen, kwam de keuze ook dichter bij die van een iets breder publiek te liggen, en dat is goed voor het draagvlak. Dat betekende dus meer theater uit de grote schouwburgzalen, en minder theater uit achterafschuurtjes langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen.Dit jaar staat de jury onder leiding van Adelheid Roosen, dus was het te verwachten dat het allemaal hyperpersoonlijk en particulier-met-betekenis zou worden, omdat dat nu eenmaal de vastgeplakt zit aan de reputatie van de flamboyante theatermaakster. Wat blijkt: veel middenvoorstellingen, geen echt groteschouwburgtheater uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en een paar volslagen onbekende Vlaamse stukken. Hier lijkt een restauratie aan de gang van de oude exclusieve juryselecties van de jaren negentig. Maar dit keer ligt het niet alleen aan de smaak van de jury: uit de grote zalen in den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam kwam heel weinig opmerkelijk nieuws, dit jaar. Het nieuws wat er wel was kwam uit middenzalen en van gezelschappen in de regio’s de de afgelopen jaren vaak onzichtbaar waren in Amsterdam.
Uit Arnhem komt ‘Van de brug af gezien’ door Toneelgroep Oostpool, inderdaad een grotezaalvoorstelling van een gezelschap dat lange tijd niet met de grote jongens en meisjes in de randstad mee mocht doen. ‘Elf minuten’ door het Noord Nederlands Toneel past in de lijn van de nieuwe leidster Ola Mafaalani en die staat hoe dan ook garant voor een plek in het Amsterdamse festival.
Hannah en Martin’ door mugmetdegoudentand had inderdaad niet mogen ontbreken, omdat het niet alleen een prachtige mix van acteertalent en intellectuele diepgang is, maar ook nog eens een heel erg innemende voorstelling met √©√©n van de grootste actrices van Nederland: Lineke Rijxman.
Met ‘Dit is mijn vader ‚Äď Het Beloofde Feest deel III’ toont Ilay den Boer bij Het Huis van Bourgondi√ę aan niet alleen over een bijzondere levensgeschiedsenis te beschikken, maar laat hij ook nog eens zien dat hij een briljant theatermaker is, die uitstekend in staat is van zijn eigen vader theater te maken dat ver boven de eigen levensgeschiedenis uitstijgt.
Het nieuwe regietalent Susanne Kennedy verdient, zo blijkt uit de vele positieve reacties, een plek met haar regie van het hondsmoeilijke stuk ‘Over Dieren’. Daarmee krijgt het laboratorium van Het Nationale Toneel opnieuw de eer die het toekomt, als hoogstaand alternatief voor het vaak wat stijve theater dat het gezelschap in de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg laat zien.
In Vlaanderen zag de jury wat aanbod van toneelhuis, KVS en NTGent en dat leverde opnieuw een uiterst curieuze keuze op van hier te lande totaal onbekend repertoire. De afgelopen jaren leerden echter dat die Vlaamse onbekenden vaak de verrassing van het seizoen bleken te zijn. We zijn dus benieuwd of ‘Wandelen op de Champs-Elys√©es met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is’ door FC BERGMAN en het Huis van Bourgondi√ę, ‘A l’attente du Livre d’Or’ door Campo en KVS of ‘UNDERGROUND De contracten van de koopman / De werken van Barmhartigheid’ door NTGent en Theater Antigone de beste voorstelling tot nu toe van de troon kunnen stoten. Want die allermooiste voorstelling van het seizoen is, voorzover ik het hier kan overzien: ‘Branden. De verwoestende kracht van oorlog en haat’ door het Ro Theater.
Rest ons nog te melden dat het jeugdtheater opnieuw een topper afvaardigt naar Amsterdam: ‘Woeste Hoogten’ door Theater Artemis in coproductie met Theater Antigone.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Theaterfestival TF wordt dit jaar gehouden van 2 t/m 12 september in Amsterdam. www.tf.nl

Zie ook de poll die we aan de verkiezing hebben verbonden: https://cultureelpersbureau.nl//de-meest-partijdige-poll-ever-wat-was-uw-slec

Enhanced by Zemanta

6 REACTIES

  1. Morgen zetten we een poll op. Als jullie helpen met het retweeten, cq refacebooken van e.e.a. krijgen we misschien nog e.e.a. in beweging. Ik zal wat mensen bellen.

  2. Misschien zegt de keuze van de jury ook iets over het – gelukkig – voorbijgaan aan te veel voorstellingen die of niet af zijn en/of die maatschappelijk gezien weinig te melden hebben c.q. hadden.

  3. Goeie vraag. Veel van de armoe in de grote zaal zal met economische redenen te maken hebben, en in geval van Toneelgroep Amsterdam speelt de volle agenda van de artistieke directie vast ook een rol. Maar het blijft een interessant punt. Daar kan nog lang over gediscussieerd worden.Verder ben ik benieuwd naar lijstjes. Van de beste/slechtste voorstellingen in de ogen van de lezers van deze site. Oproepje van maken?

  4. Goed analyserend artikel. Wel had ik het interessant gevonden meer over die ‘malaise’ te lezen. Is het brengen van reprises door de grote gezelschappen een gebrek aan nieuw, spraakmakend werk of een conservatisme ingegeven door de economische crisis?A propos allerbeste voorstelling van het seizoen: “Onder het melkwoud” van Jan Decleir en Koen De Sutter staat bij mij op nummer 1.

Comments are closed.