Door Leo Bankersen

John Appels nieuwe film De As van Phoenix, gisteravond in première in Kriterion Amsterdam, gaat over herinneringen en verlies. Het emotionele verlies van mensen die vorig jaar hun vaak zeer dierbare spullen letterlijk in rook zagen opgaan bij de grote brand in de opslagplaats City Box. Appel maakte bij deze documentaire voor het eerst gebruik van gemanipuleerde beelden.

John Appel gebruikt een ‘green screen’ voor de opnamen voor De As van Phoenix

Dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opdrachtgever voor de film was is niet toevallig. Dit instituut werkt aan het voorkomen van een ander soort verlies. Het verlies van de Nederlandse filmcollectie en beeldarchieven. Omdat filmmateriaal langzaam maar zeker vergaat wordt nu al zo’n jaar of twee in het kader van het project Beelden voor de Toekomst hard gewerkt aan het conserveren en digitaliseren van het Nederlands audiovisueel erfgoed.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Dat verwerken van die reusachtige hoeveelheid archiefmateriaal is zo’n groot karwei, dat je soms uit het oog dreigt te verliezen welke pareltjes er allemaal tussen zitten, aldus adjunct-directeur van Beeld en Geluid Hans Westerhof. Om die pareltjes ook voor het publiek zichtbaar te maken is er nu de Dutch Documentary Collection, een reeds dvd-boxen waarvan de eerste ten doop werd gehouden.Dit eerste deel is gewijd aan het werk van John Appel, maker van onder andere André Hazes-Zij gelooft in mij en het vorig jaar op IDFA als beste Nederlandse documentaire bekroonde The Player.John Appel had zelf ook een nieuwtje. Voor het eerst had hij gebroken met het uitgangspunt dat alles ‘echt’ moet zijn voor de camera. De gesprekken voor De As van Phoenix had hij opgenomen voor een groen scherm, en daar later de bijpassende beelden bij ingevoegd. Dat blijkt voortreffelijk te werken, al zullen puristen ongetwijfeld bezwaar hebben. Maar Appel gaat vaker met vorm experimenteren, kondigde hij aan.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login