Door Jacob Haagsma

GRONINGEN – Wat bomt Randy Newman het natuurschoon, of de liefde van Jezus. Geld, dat is je ware. Dat is goed voor een half pond cocaïne, een negentienjarig snolletje, een luxe limousine. ,,Now that may not be love, but it’s all right”, zingt hij dan. Om dit ‘It’s money that I love’ af te kondigen met de dijenkletser: ,,Ik begin een concert graag met iets spiritueels.”

Veel geestiger dan Randy Newman krijg je ze niet in het poplandschap. Zijn praatjes tussendoor zijn vaak grappiger dan het oeuvre van de gemiddelde Nederlandse cabaretier, maar zijn liedjes mogen er wat dat betreft ook wezen. Zijn grootste hit ‘Short people’ is een mooi voorbeeld van hoe hij botte vooroordelen te kijk zet.

Zelfspot is zijn beste eigenchap. Neem nou ‘I’m dead (but I don’t know it)’, over hemzelf (66) en zijn generatiegenoten in de pop die maar niet het veld willen ruimen. De grap is dat hij zich uitgerekend door het participerende publiek luidkeels passé laat verklaren: ,,You’re dead!”

Dat vindt het publiek (onder wie de voormalige Groninger burgemeester Jacques Wallage, die uit de verte wel iets van de ster heeft) natuurlijk helemaal niet. Randy Newman is de laatste laren niet scheutig met platen, maar zijn regelmatige tournees, die hem ook al twee keer naar Leeuwarden brachten, zijn steevast uitverkocht.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Het is een formaat waarmee hij nog jaren vooruit kan: Newman, zijn vleugel, zijn liedjes en zijn grappen. In die kale opzet blijven die liedjes, vrij van al te gladstrijkerige orkestraties, uitstekend overeind. Ook ‘Mama told me not to come’, hier bekender in de bombastische hit-uitvoering van Three Dog Night.

Liedjes uit de film ‘Toy story’, liedjes over zijn kroost, een liefdesliedje voor zijn eerste echtgenote ,,geschreven toen ik getrouwd was met mijn tweede vrouw”: Randy Newman zingt ze met moeiteloze flair. En het draait heus niet de hele tijd om de gulle lach, want de teerste werkjes zijn misschien nog wel het mooist.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Dat hij de hoger gelegen noten nauwelijks haalt (,,bij ‘Toy story’ kwam er een stuntman aan te pas”), dat hij welbeschouwd een kraaienstem heeft en dat de routine er gaandeweg aardig inkruipt: het stoort nauwelijks. Randy Newman is Randy Newman, een persoonlijkheid die boven zijn liedjes uitstijgt. Ook al moet zelfs zijn sarcasme wel eens meewapperen met de tijdgeest. In het origineel van ‘It’s money that I love’ uit 1979 was de dame nog maar zestien.

Plaats: De Oosterpoort, Groningen. Gebeurtenis: concert van de Amerikaanse singer-songwriter Randy Newman. Belangstelling: 1150 personen (uitverkocht).

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Deze recensie verscheen eerder in de Leeuwarder Courant

Enhanced by Zemanta