Johan Primero

Door Leo Bankersen

Het zal niet iedereen direct opvallen, maar Johan Kramer maakt met Johan Primero (17 juni in première) een onverwacht en tegendraads statement. Terwijl de hele wereld digitaal geworden is draaide hij deze excentrieke love-story rond een ietwat wereldvreemde Barca-supporter heel eigenwijs op 16mm-film. U weet wel, dat bijna uitgestorven formaat dat het beeld een zachte home-moviekwaliteit geeft.

Voeg daarbij het feit dat Kramer het aandurfde de hoofdpersoon bijna een film lang rondjes in een 2CV te laten rijden, en we beseffen dat we hier met een zeldzaam en sympathiek soort eigenwijsheid te maken hebben.

filmen met een 16mm Bolex camera

Want was Kramer twee jaar geleden ook al niet de maker van Sing For Darfur? Dat estafetteverhaal, gesitueerd in Barcelona tijdens een benefietconcert voor Darfur (dat we net zo min te zien krijgen als de voetbalwedstrijden in Johan Primero). Geheel in zwartwit, om ons in de laatste seconden met kleur te kunnen betoveren. Die film paste kennelijk zo slecht in een hokje dat Nederlandse vertoners hem lieten schieten. In Spanje en Tokyo was hij wel te zien, en in Parijs won hij een prijs. Kan Sing For Darfur misschien alsnog van de plank worden gehaald?

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login