Door Leo Bankersen

Voor de filmliefhebber die een fijn naslagwerk nog steeds op waarde weet te schatten is er weer een nieuwe editie van het sinds 1982 verschijnende Filmjaarboek. Vanmiddag nam Lotte Verbeek, hoofdrolspeelster in de succesvolle Nederlandse arthousefilm Nothing Personal, in het Filmmuseum het eerste exemplaar in ontvangst van het Filmjaarboek 2009/2010. Met daarin onder meer de gegevens en beschrijvingen van alle films die in 2009 werden uitgebracht.

Hoewel het in het verleden vaak spannend was of er weer een nieuwe editie kon verschijnen, kondigde Jan Doense namens de Stichting Filmuitgaven nu aan dat het Filmjaarboek er ook volgend jaar zeker zal komen. Er zijn vruchtbare besprekingen gaande tussen de uitgever, de huidige sponsor Film1 en het nieuwe filmsectorinsituut Eye. “Het huwelijk is nog niet gesloten, maar de verlovingsringen zijn al uitgewisseld”, aldus Doense.

Naast de credits, distributiegegevens, bezoekersaantallen en bondige beschrijvingen van alle in 2009 uitgebrachte films, bevat het jaarboek ook artikelen waarin belangrijke trends en ontwikkelingen worden uitgediept. Er is aandacht voor de opvallende doorbraak van 3D, voor de soap rond Wit Licht/The Silent Army en voor het oeuvre van Gouden Palm-winnaar Michael Haneke. Ook signaleert het jaarboek de ontdekking van de goede Duitser in oorlogsfilms uit Hollywood. Filmliefde is een vast terugkerend thema. Deze keer worden Nederlandse actrices van de nieuwe generatie uitgehoord over hun indrukwekkendste, engste en ontroerendste filmervaringen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login