Meteen naar de inhoud

Door Chinese groei verandert de kunstmarkt sneller en ingrijpender dan we beseffen

'Ik weet het, maar...' van Mu Boyan

Ze maakten de betere Bordeaux-wijnen onbetaalbaar en in Zuidoost Azië worden dagelijks recordbedragen neergeteld voor westerse moderne en antieke kunst. Chinese verzamelaars en speculanten bepalen inmiddels wat telt en wat niet in de kunstwereld. Nieuwste ontwikkeling: ze ontdekken hun eigen kunstenaars. Inmiddels wordt voor een schilderij als ‘Adelaar staand op een dennenboom’ uit 1946 van de autodidact Qi Bashi meer betaald dan voor erkende meesterwerken van Picasso of Lichtenstein. Dit doekje ging in ieder geval voor 65 miljoen dollar van de hand.

Kunstverzamelaars zitten ook niet alleen meer in de bekende vrijplaatsen als Hongkong of Shanghai, maar zijn ook steeds meer op het ‘vaste land’ van China te vinden.

De nieuwe rijken China ontdekken dus kunst, en inmiddels (her)ontdekken ze dus ook de eigen kunstwereld. Zo zou er wel eens een hele nieuwe toevloed van voorheen hier onbekend werk naar het westen kunnen ontstaan. Prijs bepaalt immers voor een deel ook waardering. Waarnemers, geciteerd in dit artikel in de Wall Street Journal vragen zich wel bezorgd af of het hier gaat om de opbouw van een serieuze, op kennis en bewondering gebaseerde kunstmarkt, of dat het puur om speculatie gaat en de zaak instort zodra een paar grote ‘verzamelaars’ besluiten hun winst te verzilveren.

 

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands