De danswereld is even in opschudding. Artistiek leider Christopher Powney van de Nationale Balletacademie vertrekt als Artistic Director naar de The Royal Ballet School in Londen. Juist nu in Amsterdam de nodige veranderingen zijn aangebracht, subsidie is binnengehaald, artistiek directeur Het Nationale Ballet Ted Brandsen is aangesteld als artistiek adviseur en choreograaf Hans van Manen aantreedt als beschermheer.

Brandsen haalde Powney in 2010 naar de Amsterdamse academie. De Engelsman gaf toen nog les bij de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Onder Powney kwamen in Amsterdam veranderingen tot stand waar jarenlang naar gevraagd werd. Een terechte kroon op zijn carrière dus, dat hij promoveert naar The Royal Ballet School.

 

Powney is een van de weinige directeuren bij de academie die niet kan bogen op een achtergrond bij Het Nationale Ballet. Een illuster voorganger was Francis Sinceretti, ex-solist Het Nationale Ballet. Daarna volgden Simon de Mowbray en Vicky Summers, beiden met wisselend resultaat. De Mowbray vertrekt bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar de Nationale Balletacademie onderdeel van uitmaakt, en gaat als docent aan de slag bij de Rotterdamse Dansacadamie/Codarts.

Ook in het zuiden zijn er veranderingen op komst. De dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium moet zich bewijzen ten opzichte van de Nationale Balletacademie (klassiek) en Codarts (modern) en er is sprake van dat de Rotterdamse Dansacadamie en de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium fuseren. Voor 2018 staat in ieder geval een plan in de steigers om het Koninklijk Conservatorium onder te brengen in het nieuwe miljoenenproject Spuiforum.

Het zal duidelijk zijn dat Ted Brandsen aan de touwtjes trekt bij de Nationale Balletacademie. De academie en het dansgezelschap werken via een convenant steeds nauwer samen. Het meest concreet via de nieuwe Junior Company waarin topstudenten en jonge companydansers samen optreden. Een soort springplank, zoals Nederlands Dans Theater dat begon.

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Ruben Brugman. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Ruben Brugman.

Wie de vacature bij de Nationale Balletacademie gaat opvullen, is nog niet bekend. Het zal iemand moeten zijn die de daadkracht van Powney kan evenaren en de ambities van de academie en Het Nationale Ballet gestalte geeft. Jan Zoet, directeur van de Theaterschool: ‘Gelukkig is er voldoende tijd tussen nu en april volgend jaar om naar een opvolger van internationaal niveau te zoeken (bron: AHK).”

Comments are closed.