Meteen naar de inhoud

‘Minder vooruitgang!’ roept het festival. DEAF vindt de toekomst dit keer een beetje eng.

We zijn allemaal een beetje bang de controle te verliezen. Dus zijn we huiverig om ‘Europa’ leuk te vinden, schrikken we ons rot van de ongekende wereldmachten die in onze mobiele communicatieapparaten schuilen en vinden we de ov-chipkaart een onding, terwijl we iedere dag weer worden gemotiveerd om nieuwer, beter, hoger, meer, te willen.

Angst voor de vooruitgangsval, heet dat. In goed Engels ‘The Progress Trap’. Voila de titel van het Dutch Electronic Arts Festival, dat woensdag 21 mei aftrapte in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Het gaat er dus over dat al die vooruitgang ook verslavend kan zijn. Dat je je helemaal rond eet aan nieuwe gadgets, volzuigt met licht narcotische vergezichten, en dat je dan een lichte hoofdpijn op voelt komen en misselijk wordt. De kater. Onze tijdgeest.

Van hoofdpijn en misselijkheid was  in real life trouwens niets te merken, bij de openingsmanifestatie. Een heel Nieuwe Instituut vol nerds en hipsters (m/v) stortte zich tamelijk ongeremd op de hoofdtentoonstelling. In de betonnen expohal verdrongen ze zich rond de twee liefdevolle robothanden die willekeurige bezoekers betastten en was het bommetjevol in de kleine ruimte waar twee kleine kinderen Het Communistisch Manifest voorlazen aan hun oma die het allemaal nog had meegemaakt.

Foto: Matthijs Immink
3D helmen. Foto: Matthijs Immink

Piece de resistance waren de 3D-helmen die je op kon zetten, voor een levensechte Out-of-body- experience: achter jezelf aanlopen. Techniek die nog maar een paar jaar geleden uitsluitend mogelijk was met gigantische apparaten en computers.

Voor de tegenkanten waren er installaties van smeltende stadsgezichten en was er een fototentoonstelling over mensen die hun iPhone hadden weggegooid en daardoor veranderen in 19eeeuwse landarbeiders. In een horrorkabinet was een hutje nagebouwd van een ‘prepper’, iemand die zich voorbereid op een leven nadat het Armageddon ons heeft verwoest. Er zat iemand in. Ik durfde niet naar binnen.

Foto  Matthijs Immink
The Internet Dweller van Nam June Paik uit 1994. Foto Matthijs Immink

Zelf was ik vooral prettig verrast door het werk van Nam June Paik, dat je tegemoet straalt bij binnenkomst. Paik, een van de grondleggers van de moderne videokunst, fabriceerde twintig jaar geleden een werk dat hij ‘The Internet Dweller’ noemde. Het roept herinneringen op aan hoe ik zelf het internet bekeek, terwijl het via een telefoonlijn en een 9.6 K modem mijn wereld binnen piepte en kraakte.

Hoe anders is de toekomst toch altijd weer, wanneer je er zelf eenmaal in rondloopt.

Goed om te weten
DEAF Biënnale duurt nog t/m zaterdag 24 mei. Inlichtingen.

6 reacties op “‘Minder vooruitgang!’ roept het festival. DEAF vindt de toekomst dit keer een beetje eng.”

  1. Leuk artikel! Geeft een goede impressie van hoe je de tentoonstelling The Progress Trap kunt ervaren! DEAF2014 Biennale duurt t/m 24 Mei, maar… de hoofdtentoonstelling in Het Nieuwe Instituut is t/m 9 Juni te bezoeken! voor meer informatie zie http://www.deaf.nl

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands