Laten we wel wezen: dans is verhoudingsgewijs een vrouwenvak. Maar als het gaat om grote namen dringen mannen zich graag naar voren. Ook bij de nominaties voor de Zwanen 2014 telt slechts een vrouw mee: choreografe Nicole Beutler.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Ballet in Nederland begint met dames: Polly Cuninghame rond 1800 en na WO II Françoise Adret, Mascha ter Weeme, Sonia Gaskell en Hans Snoek. Pas later komen mannen prominent in beeld. Bij balletscholen zie je nog steeds vooral meisjes met hier een daar een jongen. Zoals een verdwaalde Giel Beelen of Marc-Marie Huijbregts.

Vrouwen richten vanuit een pedagogische gedachte graag scholen en gezelschappen op. Of ze ontplooien initiatieven in de voorhoede van vernieuwende dans. Zodra die initiatieven echter succesvol zijn, komen mannen op de proppen. Wanneer de institutionalisering begint. Dat stelt danshistorica Lynn Garafola in The GuardianOf dat de reden is waarom veel mannennamen prijken op de lijst van grote choreografen, is niet te zeggen. Maar je vindt ze vooral bij grote balletgezelschappen.

[Tweet “Het is dansen op een glazen plafond. Zodra dans institutionaliseert gaan mannen ermee vandoor.”]

We kennen ze wel: Kylián, Forsythe, Van Manen. Akram Khan, Cherkaoui, Schechter etc. In Nederland hebben we desondanks een Krisztina de Châtel, Sol León, Conny Janssen en nu nog meer in beeld: Nicole Beutler. Onlangs al genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2014 en nu voor een Zwaan met Shirokuro. Op 8 juli gaat bovendien 5:ECHO van Nicole Beutler in première, een reis terug in de Nederlandse dansgeschiedenis. Over onder andere de vrouwelijke dansvernieuwer Bianca van Dillen.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:
goed om te weten

‘Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn de voorstellingen O O O O O O van Giulio D’Anna, Blind Spot van Scapino Ballet Rotterdam, Shirokuro door nbprojects en Romance van Het Nationale Ballet. Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn dansers Igor Podsiadly voor zijn rol in Naked Lunch van Club Guy & Roni, Marne van Opstal voor zijn rol in Uprising in An evening with Hofesh Shechter van het Nederlands Dans Theater I en Uri Eugenio voor zijn rol in Smell of Bliss van LeineRoebana. De Zwanen worden uitgereikt tijdens de live NTR uitzending van de Nederlandse Dansdagen op zondag 5 oktober in Maastricht.’

(Foto Shirorokuro: Tanja Beutler)

Foto bovenaan:
Shirokuro foto Anja Beutler

1 reactie op “7 nominaties Zwanen bekend waaronder 1 vrouw”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top